Cinco och Chilla redo att nosa

”Alltid redo”. Scouternas gamla löfte gäller även för Vallentunas nya patrullhundar.

Chilla och Cinco är klara för att med sina känsliga nosar och öron, leta reda på försvunna människor och spåra rymlingar.

Det är något mellan träden.

Något, eller någon, som gömmer sig bland granarna och stenarna. Vad går inte att se. Det är alldeles stilla, bara vinden hörs.

Men att det är något levande, vet hundarna. Det känner dem på lukten. Cinco och Chilla sitter helt stilla vid grusvägens kant. Nosarna och blickarna tar fasta på det som finns i skogen.

Helt stilla är kanske att ta i. Ivern tar över och de vill iväg. Små tysta gnällanden och skrap med tassarna. Kopplet lossas, på mindre än ett ögonblick har de samlat ihop alla krafter och riktar dem rakt ut i den regnblöta skogen.

Utan att tveka springer de fram och försvinner. Några höga skall som snabbt tystnar.

Det är nämligen Cincos husse Kicki Jidebom som vandrat ut i den snåriga marken. Tillsammans med Charlotte Casserfelt, övar de på spårning.

I slutet av april avslutade de en åtta månader lång utbildning, och Cinco och Chilla kan numera kalla sig för Försvarsmaktshundar.

Tillsammans med sina hussar tränade schäfern Chilla och den spanska vattenhunden Cinco, båda fyra år, på att larma och spåra. Den utbildade hundens främsta uppgift är att med hjälp av sina välutvecklade hörsel- och luktsinnen, varna sina förare för personer i ett bevakningsområde. De ska tydligt kunna markera vart människor befinner sig eller har varit.

Under träningen togs bland annat hundarna till en övergiven bil, ett okänt fordon hittat av soldater.

Efter en stunds nosande kunde Chilla och Cinco visa för sina hussar hur många personer som befunnit sig i bilen, vilken dörr de använde och åt vilket håll de begett sig.

– Det är jättehäftigt att de kan lära sig sådant. Och det känns asballt att min Chilla kan det, säger Charlotte Casserfelt.

Tidiga mornar och mitt i natten. Vind och snöyra. En patrullhund ska kunna rycka ut oavsett. Chillas specialitet har visat sig vara att spåra. En bana som var tillåten att klara på en och en halv timme, klarade hon på 25 minuter under provet.

Det är snabbare än elitklass. Dessutom regnade det.

– När det är blött är det svårare för hundarna att spåra. Och banan var väldigt snirklig och klurig. Chilla är verkligen duktig, säger Kicki Jidebom.

De nyutbildade ekipagen ska när som helst vara redo att rycka ut. Eftersom risken för krig inte är särskilt stor, räknar varken Kicki eller Charlotte med att behöva ge sig ut på farligare uppdrag

Men om någon människa försvunnit, kan ekipagen få göra sig redo.

– Om vi kan hjälpa till vid något sådant, skulle det kännas jättebra, säger Charlotte Casserfelt.

I åtta månader har Cinco och Chilla tränat med sina mattar Charlotte Casserfelt (bilden) och Kicki Jidebom. Nu kan de slänga sig med titeln Försvarsmaktshundar.

” Det är jättehäftigt att de kan lära sig sådant. Och det känns asballt att min Chilla kan det. Charlotte Casserfelt