Cinderellabåtar kan säljas – till Medelhavet

Cinderella II skärgårdsbåt.
Cinderella II.
Personal sägs upp och direktbåtarna från city till Sandhamn slutar att gå. Det är några av konsekvenserna när Cinderellabåtarna, som kör till Värmdös skärgård säljs.

Fartygen har trafikerat Stockholms skärgård i nära 30 år och är nu ute på försäljningsmarknaden. Anledningen är, enligt Strömma Turism och Sjöfart, att intäkterna blir för små när SL:s periodkort börjar gälla på Waxholmsbolagets båtar från och med årsskiftet.

Enligt skeppsmäklaren finns flera spekulanter från Medelhavsområdet. Det rapporterar svt nyheter Stockholm.

All personal sägs upp

De tio fastanställda besättningsmännen sägs upp redan i månadsskiftet. Men Thomas Hansen, vd för Tema Shipping, som kör båtarna på uppdrag av Strömma, hoppas att det går att hitta en lösning. 

– All personal kommer att sägas upp från oktober, för de har så långa uppsägningstider. Men jag hoppas på att det går att hitta en lösning, säger han till svt.

Står fast vid SL-kort till sjöss

Om båtarna försvinner finns inte längre någon direktlinje från city till Sandhamn. Då återstår endast Waxholmsbolagets båtar, som går från Stavsnäs brygga. 

Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingsrådet står fast vid att låta SL-resenärer använda kortet till sjöss, trots Strömmas hot om försäljning.

– Det här är deras beslut att ta. Mitt ansvar är hur vi använder skattebetalarnas pengar på bästa sätt för att få en levande och tillgänglig skärgård, säger han till SVT Nyheter Stockholm.