Cirkus, Elvis och lasershow på kulturvecka

Konstverk,
Ljus i mörkret inviger kulturbiennalen.
Under Kulturbiennalen i Danderyd finns något för alla – ung som gammal. Nu fylls kommunen av upplevelser från konst och film till cirkus och musik.

För fjärde gången i ordningen är det dags för Kulturbiennalen i Danderyd. Arrangemanget startade 2011 och hålls vartannat år i kommunen. Under en dryg veckas tid erbjuds massor med evenemang riktat till alla åldrar. Förrförra året besökte över 7000 besökare något av evenemangen, i år väntas det rekordet att slås.

– Det kommer att bli fantastiskt. Vi inviger hela kulturbiennalen med vår ”Ljus i mörkret” vid Ösbysjön. Det är ett tjugotal utställare som använder ljusinstallationer under kvällen, säger Ana Gaines som är en av arrangörerna.

Cirkusnummer i världsklass

Ett annat inslag under veckan är en nycirkusföreställning av barn och ungdomar från Enebybergsbaserade Cirkus Normal. Den handlar om ensamkommande flyktingbarns känsloresa och visar moment från deras väg hit, från resan hemifrån till mottagandet i Sverige och första dagen i skolan.

– Cirkusmässigt håller detta hög nivå och kommunen har sett till att vår stjärna Saga Palmér kommer hem från Frankrike till detta, säger Jan Norrman på Cirkus Normal.

Fröken Elvis uppträder i Danderyds gymnasium. Foto: Sabina Donser

Elvislåtar på svenska

Förutom konst och cirkus innehåller evenemanget en hel del musik. Bland annat gör bandet Fröken Elvis en föreställning på Danderyds gymnasium. De tolkar Elvislåtar på svenska och har framträtt flera gånger i radio och tv, på Stockholms stadsteaters stora scen, Skansen och Gröna Lund.

En i bandet, Camilla Fritzén, är uppvuxen i Enebyberg och tycker att det ska bli kul att uppträda i Danderyd. Hon har som yngre även fått Danderyds kulturstipendium för hennes musik.

– Jag har uppträtt i Danderyds gymnasiums aula många gånger under hela min uppväxt. Min mamma drev nämligen Danderyds Dansskola och vi hade alla våra uppvisningar där, säger Camilla Fritzén.

Bakom kulturbiennalen står föreningslivet i Danderyd och Danderyds kommun. Hela programmet finns här.