Cirkusdjur på vift i Gubbängen

Zebror och kameler på rymmen i Gubbängen.

Och lamadjur på Nynäsvägen.

Polisen trodde först att anmälan i fredags morse var ett skämt – men det kan handla om sabotage.

Polisen fick ett annorlunda larm vid fyratiden i fredags morse: zebror och kameler på vift i Gubbängen och eventuellt även ett lamadjur ute på Nynäsvägen.

Mycket riktigt, på plats hittade patrullen ett gäng zebror som lekte på Gubbängsskolans gård och strax intill stod fyra kameler och mumsade på skolans träd.

En stund senare fick en annan patrull syn på lamadjur på Nynäsvägen som sprang in mot Farsta där de gömde sig bland husen.

De förrymda djuren visade sig tillhöra en närliggande cirkus och med djurskötarnas hjälp var alla snart infångade.

”Det var ett annorlunda uppdrag, men roligt hade vi” skriver Pär Lundh på Farstapolisens Facebooksida.

Enligt polisen ska cirkusen inte vara misstänkt för något brott.

– När man har djurhållning ska man garantera en viss säkerhet. Men här finns ingen notering om brottsmisstanke utan det handlade bara om att få bort djuren från vägen, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral, LKC.

På cirkus Maximus säger turné­ledaren Helena Schicht att det inte handlade om någon rymning. Snarare om att någon eller några släppt ut djuren.

– Det var så fint väder så vi lät dem gå ute på Gubbängsfältet. Vi tror att någon har öppnat grinden till hagen.

Hon misstänker att det antingen var en ”fyllegrej” eller att någon som inte gillar cirkus ligger bakom.

– Det är mycket folk som kommer fram och har hårda åsikter om hur vi sköter våra djur. De tar för givet att vi missköter dem.

Enligt Helena Schicht mår alla djuren bra och fick efter händelsen fortsätta dagen med att beta vid Dalens sjukhus utanför Kärrtorp.

Är ni oroliga att det ska hända igen?

– Den här sortens saker händer väldigt sällan så det är nog ingen fara

Påverkar det här er föreställning?

– Nej. The show goes on.

För ett par veckor sedan berättade Lokaltidningen Mitt i om ett annat miisstänkt sabotage mot en cirkus i söderort. De anställda misstänkte att ett av deras lamadjur blivit misshandlat av en grupp unga män. Laman hittades blodig i hagen med en trasig tand och cirkusdirektören berättade att det fanns vissa orter i Stockholm som de slutat besöka på grund av liknade incidenter.