”Cirkusdvärg” stryks ur barnens julsång

"Cirkusdvärg" är inte ett okej ord, anser Amanda Leander.
"Cirkusdvärg" är inte ett okej ord, anser Amanda Leander.
I en av sångerna till Ängskolans julkonsert sjunger eleverna om en "cirkusdvärg". Ett oacceptabelt ord att använda, anser föräldern Amanda Leander som kontaktat rektorn.

När Amanda Leanders son övade på sångerna till julfirandet på Ängskolan hajade hon till.

I sången ”Önskelistan” som rabblar barns förhoppningar inför jul, önskas bland annat en ”cirkusdvärg”.

– Visst, dvärg rimmar på färg, men dvärg är inte ett okej ord att använda. Skolan har en likabehandlingsplan och det är viktigt att följa den tycker jag, säger Amanda Leander.

Hon menar att ordet kan orsaka skada hos barnen.

– I min skola som barn gick en elev som var kortväxt som ibland fick utstå kränkande glåpord såsom dvärg på grund av okunskap. Men det är inte ett accepterat ord idag, tack och lov.

Amanda Leander hoppas att ”cirkusdvärg” tas bort till nästa julfirande, något hon framfört i ett mejl till skolans rektor.

– Jag älskar min sons skola och när allt annat är så genomtänkt borde det här vara en så himla enkel sak att byta ut. Ordet har säkert bara passerat oreflekterat. Sången har en sådan massiv text, full av substantiv, den skulle inte tappa poängen av att ta bort ”cirkusdvärg”, säger Amanda Leander.

Katarina Hjalmar, rektor på Ängskolan, säger att ordet nu strukits.

– Det är ett oacceptabelt ord, det ska inte förekomma och det är helt självklart att vi ska ändra på det. Det är olyckligt, och jag är jätteglad att vi blivit uppmärksammade på det här, säger hon.

Amanda Leander gläds åt beskedet.

– En eloge till skolans ledning, och det känns bra att det faktiskt hjälper att göra sin röst hörd, säger hon.

Årets julfirande på Ängsskolan ägde rum på onsdagen, men till nästa år kommer sångtexten till Önskelistan alltså att vara ändrad.