Citycon: Vi tillämpar marknadshyror

Enligt Citycon är hyrorna marknadsmässiga.
Enligt Citycon är hyrorna marknadsmässiga.
Flera handlare i Jakobsbergs centrum varnar för att de höga hyrorna tvingar dem att stänga. Men enligt Citycon är hyrorna skäliga och sätts av marknaden.
– De har all möjlighet att ansöka om medling hos hyresnämnden, säger regionchef Magnus Åkesson.

Trots att flera handlare berättar att de fått hyror höjda till nästan det dubbla ser inte Citycons regionchef Magnus Åkesson att något skulle vara fel. Enligt Magnus Åkesson tillämpar hyresvärden marknadshyror – är det så att en hyra höjts väldigt mycket kan det bero på att den varit låg tidigare.

– Dessutom har de all möjlighet att ansöka om medling hos hyresnämnden, vi kan inte bara diktera en hyresnivå, säger Magnus Åkesson.

Flera av butiksägare i centrum som Mitt i Järfälla talat med säger att kundunderlaget sviker. Men enligt Magnus Åkesson ligger antalet verksamheter och antalet besökare stabilt. Förra året registrerades strax under sex miljoner besökare i Jakobsbergs centrum. Men de siffrorna gäller bara besök i själva centrumbyggnaden – inte för det omkringliggande området.

– Det kan mycket väl vara så att en del har fått färre besök och någon del fått fler, så kan det absolut vara, säger Magnus Åkesson.

Han säger också att det är olyckligt om handlare känner att de måste stänga, men att det är naturligt att ett så stort centrum har en omsättning i antal butiker.

– Vi följer givetvis lagar och branschpraxis. Därtill har vi våra affärsetiska principer som vi arbetar efter. Om något gått fel hoppas jag att hyresgästen kan komma tillbaka och ta upp det igen, säger Magnus Åkesson.