Cityfrisör vann med Facebook

Vasastadsbon Sofia Geideby tog hem två av fem titlar i branschtävlingen ”Årets frisör”.

Men hur känner man igen Facebook i en vinnande frisyr?

– Tanken var att förmedla en känsla och inte bara göra ett galet hår, berättar Sofia Geideby, 31, om sitt vinnande bidrag i kategorin ”årets avant garde”.

– Till den här frisyren inspirerades jag av sociala medier och hur ett forum som Facebook kan bli överväldigande. Då kan man vilja skärma av, fortsätter hon.

Och frisyren blev just en skärm. Sofia byggde en skärm av hönsnät som sedan är klädd med både modellens riktiga hår och löshår. Förutom ”årets avant garde” vann Sofia också kategorin ”årets damklippning”.

Till vardags jobbar Sofia Geideby som stylist på Björn Axén i Åhléns city och bor tillsammans med pojkvännen i Vasastan. Men hon är uppvuxen i Nacka och började sin karriär som frisör just där.

– Det var lite av en slump att jag hamnade på Nacka frisörgymnasium. Visst, jag kunde tänka mig att bli frisör när jag var 15 år, men jag kunde lika gärna ha hamnat på samhällsvetenskapliga linjen, där de flesta av mina vänner gick. Det var inte en dröm som gick i uppfyllelse utan jag hamnade där och sedan har jag fastnat i frisörbranschen.

Hur blir man en bra frisör?

– Någon känsla för färg och form måste man nog ha, och man ska vara estetiskt lagd. För mig innebär det mycket stimulans att klippa hår, jag tycker att det är roligt. På så sätt är mitt jobb också en hobby.