ANNONS

Civil insatsstyrka söker fler frivilliga

I september startar Frivilliga resursgruppen (FRG) höstens kurs i Sollentuna. Målet är att komma upp i en insatsstyrka på 100 personer.
ANNONS

– Om en större katastrof inträffar så räcker inte de befintliga samhällsresurserna till, utan då måste man kalla in frivilliga, förklarar Brita Augustinson, FRG-ansvarig i Sollentuna.

I hennes lokalavdelning finns i dag 82 utbildade personer, varav de flesta tillhör någon frivillig försvarsorganisation redan, som Röda Korset eller Lottakåren. Men det är inget krav för att få vara med.

– I Sollentuna har vi en jättestor frivillig radioorganisation. Så om telefonlinjerna skulle slås ut kan vi kommunicera ändå.

FRG har i dag avtal med 119 kommuner. All utbildning sker i Civilförsvarsförbundets regi och ambitionen är att alla landets kommuner så småningom ska ha en egen FRG-styrka. SKL finns med i samarbetet och Myndigheten för samhällsbyggnad och beredskap har avsatt pengar för ändamålet.

Många av FRG-medlemmarna i Stockholms norra kommuner deltog i räddningsarbetet vid skogsbranden utanför Sala. ­Ibland träffas de för att utbyta ­erfarenheter.

– Den 24 september kommer Västeråsarna till oss för att berätta om sina insatser vid branden, säger Brita Augustinson.

I maj gick hon och kollegorna i norr en kurs i nödvatten i Livsmedelsverkets regi.

– Så skulle Sollentuna få otjänligt vatten, eller om det skulle ta slut, kan vi nu montera upp vattendepåer och bevaka dem.

ANNONS
Fakta

Alla medborgare välkomna

Kursen är gratis och börjar i kommunhuset, Nytorpsrummet, den 17 september klockan 18.30–21.30. Det blir nio kurskvällar.

Bland annat ingår brandkunskap, krishantering och hjärt- och lungräddning.

FRG Sollentuna har ett nära samarbete med kommunens säkerhetschef Richard Buske och POSOM-gruppen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.