Claes stack ut i Stocksund

Claes Malmberg har bott såväl i rika förorter som Djursholm och socialt utsatta som Bergsjön i Göteborg. ”Det har berikat mig”, säger han.
Claes Malmberg har bott såväl i rika förorter som Djursholm och socialt utsatta som Bergsjön i Göteborg. ”Det har berikat mig”, säger han.
På 90-talet smög sig en katt in bland hermelinerna i Stocksund.

Skådespelaren, socialisten och Göteborgaren Claes Malmberg trivdes i Danderyd – trots att han kallades kommunist på Ica.

Nu berättar han om händelsen i en ny bok.

Skådespelaren Claes Malmberg är aktuell med en biografi om sitt brokiga liv. En del av det utspelades i Djursholm och Stocksund, där han bodde under större delen av 1990-talet. Det blev en kulturkrock mellan den inbitne socialisten från Göteborg och det fina folket i borgerliga Danderyd.

– Jag var en katt bland hermelinerna, säger Claes Malmberg.

I sin bok, ”Mysteriet Claes Malmberg” berättar han bland annat­ om en incident på Ica i Stocksund där en liten pojke känner­ igen honom och gång på gång försöker påtala det för pappan­ som envist låtsas som ingenting. Till slut blir pojken desperat och utbrister att pappan visst måste känna igen ”den rödbrusige gubben”.

”Det är ju honom du burkar kalla kommunistdjävul när han är på tv”, ropar pojken så att alla på affären hör. Pappan fick oerhört bråttom ut ur affären.

– Man ska akta sig för vad man säger till barn. Jag är ju inte kommunist, utan socialist, konstaterar Claes Malmberg.

I övrigt hade han inga problem med vare sig Djursholmare eller Stocksundsbor. På det hela taget trivdes han fint.

– Man får vara väldigt bortskämd om man ska klaga på att bo i Danderyd. Men det är klart att stora delar av den ekonomiska eliten bor där.

Men Claes Malmberg vill inte dra alla över en kam. Det finns kloka, okloka, bra och dåliga hos såväl rika som fattiga.

– Man ska inte generalisera. Men varje social miljö har sina utmaningar,­ säger han.

– I förorter som Djursholm och Stocksund gäller det att hålla koll på barnen, menar Claes Malmberg­ som uppfostrade en styv­dotter under­ Danderydsåren.

– Det där dyra levernet man lär sina barn är inte bra. Man ser resultatet­ i alla brats som tycker att de äger allt och alla. Fast min styvdotter blev inte alls så.

Han tror också att Danderyd kan vara en tuff miljö för barn.

– Det finns tragedier även i Danderyd. Jag tror det är tufft att göra sig fri från de normer som råder­ där. Det kräver sin man eller kvinna, säger han.

Har du något råd till Danderydsföräldrarna?

– Man kan ju besöka en förort. Ta dig till Rinkeby och se hur det är där, diskutera. Det är inte så ­enkelt att någon har framåtanda och den andre är lat. Vi föds med olika förutsättningar. Det är bra att barn vet det.

Har du några vänner kvar från Danderyds­tiden, eller någon du minns speciellt?

– Det är ju min kollega Lennie Norman, som jag köpte mitt hus av. Och så mina barns dagmamma Gun som var fenomenal, hon bor kvar i Stocksund.

Det är inte så enkelt­ att någon har framåt­anda och den andre är lat.Claes Malmberg

Fakta

En buddhistiskt GAIS-anhängare

Namn: Claes Malmberg

Ålder: 54 år

Bor: I Lund

Aktuell: Med själv­biografin ”Mysteriet Claes Malmberg” som ges ut i veckan på Ekerlinds förlag.

Känd som: Ståupp­komiker och skåde­spelare med otaliga roller bakom sig. Också känd som socialist, buddhist och hängiven anhängare av fotbollslaget GAIS.