Claes-Göran från Vasastan har vigt hela sitt liv åt Titanic

Claes Göran Wetterholm, Titanic forskare aktuell med utställning i Uppsala.
Claes-Göran Wetterholm arbetade tidigare som brevbärare.
Claes-Göran Wetterholm är en av världens mest respekterade Titanic-experter.
När han flyttade in i lägenheten i Vasastan var han orolig att bjälklagen inte skulle palla hans 3 000 böcker om fartyget.
– Det enda som slår Titanic i berättandet är korsfästelsen, säger han.

Claes-Göran Wetterholm sitter inte ner under hela intervjun. Han far runt mellan rummen i lägenheten på Karlbergsvägen och visar upp sitt gedigna Titanic-material: Filmer, dokument, fotografier, planscher, modeller och böcker.

Han hinner knappt berätta färdigt om en liten kolbit som en gång tillhört fartyget innan han ställer han sig på en stol. Ur ett skåp som hänger på väggen tar han fram en vit porslinskopp med snirklig svart text på.

Är det där en riktig Titanic-kopp? Var den ombord på fartyget? 

– Nej, nej, nej. Snälla du. Det här är en kopia. Om det hade varit en riktig kopp hade jag bott i en större lägenhet än det här, säger han och förklarar att saker från Titanic brukar säljas dyrt på auktion.

Claes Göran Wetterholm, Titanic forskare aktuell med utställning i Uppsala.

Claes-Göran Wetterholm visar upp en av alla de böcker om Titanic som han författat. Foto: Pekka Pääkkö

Fick intresset som liten grabb

Claes-Göran Wetterholm är etnolog, författare och en av världens respekterade Titanic-experter. I dag har han hunnit fylla 66 år, men om han ska tidsbestämma när hans intresse för fartyget startade får han backa bandet rejält.

Året var 1960, han var åtta år gammal och familjen, som bodde i Gyttorp i Nora kommun, hade precis skaffat tv.

– Det var klockan tjugo i nio på kvällen den 17 oktober det året som ett program om Titanic-katastrofen sändes. Det exakta klockslaget har jag tagit reda på många år senare, säger han.

Ställt ut över hela världen

I många år var intresset för Titanic på hobbynivå. Han arbetade bland annat som brevbärare och lärare. Det var först på 80-talet som Claes-Göran började forska på professionell nivå om fartyget som förliste 1912.

– Jag började gräva i riksarkivets handlingar och UD:s papper. Det höll jag på med i flera år, säger han.

I dag är han ständigt aktuell med en kringresande utställning, som just nu finns att se i Uppsala, om Titanic. På museum över hela världen har rekordmånga besökare tagit del av Claes-Görans gedigna arbete.

Vad är det som lockar dig så mycket med Titanic? 

– Titanic har en mytisk kraft. Det finns saker med katastrofen som aldrig går att utreda. Det kommer nya frågor och teorier hela tiden.

– Det enda som slår Titanic i berättandet är korsfästelsen, säger han.

Claes Göran Wetterholm, Titanic forskare aktuell med utställning i Uppsala.

I lägenheten finns många bilder och modeller av Titanic. Foto: Pekka Pääkkö

Sorterar tusentals böcker i Excel

Claes-Göran ställer sig framför de fyra stora, proppfulla bokhyllorna i vardagsrummet. Han skannar av böckerna med blicken och efter en stund sätter han handen på en bok, ungefär i mitten.

– Här i från är det 1 640 böcker om Titanic. Totalt har jag nog uppemot 3 000 stycken. Jag håller på att sortera dem i Excel just nu, säger han.

Hur har du lyckats bibehålla ditt intresse i alla dessa år? 

– Om man googlar på Titanic får man upp 122 miljoner träffar. Och det känns som att ju mer jag läser, ju mindre kan jag. Sen är jag nog ganska nyfiket lagd, säger Claes-Göran Wetterholm.

Claes Göran Wetterholm, Titanic forskare aktuell med utställning i Uppsala.

Claes-Göran Wetterholm. Foto: Pekka Pääkkö