Äldre i container slipper betala hyra och mat

Här måste äldre bo i tio månader medan Gustavsgården renoveras.
Här måste äldre bo i flera månader medan Gustavsgården renoveras.
Efter de äldres protester har Alliansen bestämt att slopa hyran under renoveringen.
Efter de äldres protester har Alliansen bestämt att slopa hyran under renoveringen.
Bostäderna är både trånga och kalla, enligt de äldre.
Bostäderna är både trånga och kalla, enligt de äldre.
Fri hyra, fri kost och bättre utemiljö. Efter protester kompenseras nu de äldre som bor i containrar utanför Gustavsgården.

– Det har varit kaotiskt på många sätt. En natt frös vi allihop så att vi hoppade i sängarna. Det var förfärligt kallt. Jag hade tio grader här inne. Då kände man sig rätt konstig på morgonen, säger Berit Grundström om sitt nya boende på gräsplätten utanför Gustavsgården till svt. 

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om att de äldre tvingas bo i containerliknande baracker när Gustavsgården renoveras. Förhållandena i de tillfälliga bostäderna, så som att det är trångt och kallt, har fått såväl äldre som anhöriga att protestera.

Berit Grundström

Boenderådet på Gustavsgårdens äldreboende, med Berit Grundström i spetsen, har protesterat mot containrarna.

Fri hyra och kost hela perioden

Oppositionen har tidigare krävt att de boende ska få ett hyresfritt år under evakueringstiden. Nu, efter en dryg veckas protester, erbjuder Alliansen kompensation med hel hyresnedsättning samt fri kost för den period som de äldre tvingas bor i de tillfälliga bostäderna.
– Vi är upprörda över att kvalitén på boendet inte var det vi efterfrågat och förväntat oss. Efter möte med förvaltningen föreslår vi nu att på morgondagens nämndmöte besluta om kompensation till de boende, säger Jan Dolk (KD) ordförande i Vård- och omsorgsnämnden.

”Katastrofalt skött”

Socialdemokraterna tycker att det är bra att alliansen accepterat förslaget om hyresfritt, men Mikael Lindström (S), oppositionsråd, säger att det är en ”bottenplatta”.
– Det här är katastrofalt skött och jag är förvånad över att inte ens alliansen skulle ha hållits informerad. Värmdö kommun behöver dra i nödbromsen och göra ett snabbt omtag. Vi vill ha en redovisning av hur det här har gått så tokigt och i samråd med de boende snabbt ta fram alternativa lösningar. Därefter får vi utreda ansvar för det inträffade, säger han.

LÄS FLER VÄRMDÖNYHETER:

Inga fler direktbussar till city

Här är populäraste vovven i Värmdö

Fortsatt skadegörelse i Mölnvik