ANNONS

Containern är Cecilias bostad

"Man får tänka kvadratsmart när man bor så här", säger Ceciilia Kamf som tycker att det funkar bra att laga mat i pentryt.
"Man får tänka kvadratsmart när man bor så här", säger Ceciilia Kamf som tycker att det funkar bra att laga mat i pentryt.
I ett hus byggt av tidigare containrar i Hallonbergen bor studenten Cecilia Kamf, och hon stortrivs.

– Det här har framtiden för sig, säger hon.
ANNONS

Efter att ha studerat på musikhögskolan i Piteå kom Cecilia Kamf in på Operastudion som Kulturama driver i Hammarby sjöstad. Fem års kö i Stockholms bostadsförmedling räckte till en studentlägenhet i Hallonbergen. I september flyttade hon in i ett hus av tidigare fraktcontainrar som företaget XLNT Living byggt på Skolgången.

– Jag brukar säga: ”Välkommen till min container” på skoj till folk som hälsar på, säger Cecilia Kamf som inte tycker att beståndsdelarna präglar huset på något sätt.

De 35 lägenheterna har franska balkonger som utsmyckats i olika glada färger. I hyran på 5 400 kronor ingår värme, vatten, el, hemförsäkring och bredband.

– Det är lite saftigt. Men jag är van vid priserna i Piteå. Där betalade jag 3 800 kronor i månaden för en möblerad enrummare, säger Cecilia Kamf.

I lägenheten finns ett pentry och en matplats. Vid ena kortsidan finns ett sovrum med ett stort fönster. Där har hon även en fåtölj och ett skrivbord med dator. För att ta sig mellan sovrummet och pentryt måste man gå genom badrummet.

– Det är inget som stör mig när jag är ensam. Men när min pojkvän hälsar på kan det bli lite bökigt, säger hon.

Hon trivs utmärkt och är mest nöjd med kommunikationerna till och från Hallonbergen. Men att gå ensam hem sent på kvällen skapar oro.

– Men jag hade varit orolig också om jag hade bott i innerstan.

Cecilia Kamf tror att dessa hus har framtiden för sig.

ANNONS

– De är mobila och går att packa ihop och sätta upp någon annanstans. Det är en smart idé när det är en sådan bostadsbrist. Många har inte råd att skaffa bostadsrätt.

XLNT Living har hittills fått klartecken att bygga 65 lägenheter av den här typen i Hallonbergen. Innan containerhuset fanns knappt några studentbostäder i Sundbyberg. Det förra politiska styret lanserade målet att bygga 220 student- eller ungdomsbostäder under mandatperioden.

– Vi har många aktörer som hör av sig till oss och vill bygga studentbostäder i Sundbyberg. Vi ser över var det kan vara lämpligt och jag är säker på att vi kommer att skapa fler studentbostäder framöver, säger Catherina Fored, stadsbyggnads- och exploateringschef på Sundbybergs stad.

Fakta

Studenter kan få bo i Hallonbergen

Här kan det också byggas för studenter:

På en tomt nära kommunhuset i Hallonbergen har Wallenstam fått godkänt att bygga 650–800 lägenheter. Där kan det bli aktuellt att skapa studentbostäder.

Ett av husen som tillhörde Lötsjögårdens äldreboende i Hallonbergen har tömts därför att lägenheterna inte motsvarar myndighetskraven. Det kan bli aktuellt att omvandla åtminstone delar av huset till studentbostäder.

XLNT Living vill bygga ytterligare hus av gamla containrar i Hallonbergen som ställs upp med bygglov på 15 år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.