ANNONS

Coop-tomten kan bli ny stadsdel

Anna Gunnarsson från Kungsängen ser fram emot Coop-flytten. "Det kommer att bli närmare för mig", säger hon.
Anna Gunnarsson från Kungsängen ser fram emot Coop-flytten. "Det kommer att bli närmare för mig", säger hon.
"Det känns kul att Coop bygger nya och fräscha lokaler. Just nu är det inte så kul att gå och handla här", säger Lee Smith, 36. Här med barnen Manda, 1,5 och Eddie, 3,5.
"Det känns kul att Coop bygger nya och fräscha lokaler. Just nu är det inte så kul att gå och handla här", säger Lee Smith, 36. Här med barnen Manda, 1,5 och Eddie, 3,5.
Coop i Brunna flyttar efter 25 år. Nu kan industritomten förvandlas till bostads- och shoppingområde.

– Vi vill blåsa liv i den här lilla stadsdelen, säger Björn Ljungdahl, Genova property group.
ANNONS

Coop Forum i Brunna ska flytta till det nya handelsområdet vid Trafikplats Brunna. Butiken får nya lokaler på 6 700 kvadratmeter och ett nytt och större sortiment.

– Det kommer att bli kraftiga förändringar. Vi kommer att ha ett ännu större fokus på mat och färskvaror. Byggdelen ska avvecklas, säger butikschefen Erland Eriksson.

Den nya placeringen ska locka fler kunder.

– I dag ligger vi väldigt off och anonymt i ett industriområde. Den nya placeringen blir i ett renodlat handelsområde med andra aktörer. Vi hade inte flyttat om vi inte trodde att det gynnade oss, säger Erland Eriksson.

Flytten sker först om två år. Men redan nu finns planer på att omvandla marken kring den nuvarande Coop-tomten till en ny stadsdel.

Genova property group, som köpte marken för snart tio år sedan, har lämnat in en begäran om att bygga ut tomten.

– I dag är det en ganska outvecklad fastighet. Vi vill ha en balanserad bebyggelse med bostäder, kanske handel, kanske kontor och kanske hotell. Vi vill att det ska bli en levande del i Brunna, säger Björn Ljungdahl, som är ansvarig för affärsutveckling på företaget.

Han vet inte hur många lägenheter som ska byggas, men enligt de första planerna handlar det om både hyresrätter och bostadsrätter.

– Vårt främsta fokus är att bygga bostäder. Men det är också viktigt att vi täcker in området och får en känsla för dess dna. Vi vill blåsa liv i den här lilla stadsdelen.

ANNONS

Det är ett industriområde. Kommer folk att vilja flytta hit?

– Det kan man aldrig veta. Området ligger i gränsland till en tuffare miljö, men det finns å andra sidan många sådana områden i Stockholm, säger Björn Ljungdahl.

Lee Smith har handlat på Coop Forum i sju år. Redan när hon var liten gick hon hit med sina föräldrar.

– Det är snart 30 år sedan, säger hon.

Trots att hon bor i Lennartsnäs, 6,5 kilometer bort, är Coop Forum den närmaste butiken för hennes familj.

– Vi är väldigt glada att den flyttar närmare. Dessutom känns det bra att lokalerna görs om. I dag är de ganska ofräscha och sortimentet är inte så bra. När vi vill ha lyxigare grejer åker vi till Bromma.

Eva Sekitto, 42, är inte lika nöjd med flytten.

– Jag skulle gärna se att det låg kvar. Om det flyttar längre bort så kommer jag förmodligen att välja närmare och dyrare butiker.

Hon är positiv till att tomten kan utvecklas till ett område med shopping och bostäder.

– Vi behöver verkligen fler klädesbutiker. Delikatessbutiker med lite korv och ost skulle också vara kul.

Skulle du kunna tänka dig att bo här ute?

– Ja, varför inte.

Området som ska göras om är 11 hektar – motsvarande 22 fotbollsplaner. Upplands-Bro kommun ska ta fram ett förslag på en ny detaljplan för området som blir klar tidigast om ett år.

– Vi räknar med att det kan ta mellan två och fem år innan planen är klar. Sedan tar det ungefär fem år att bygga allt. Det är långa processer, säger Björn Ljungdahl.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.