Stockholm City Voices – världsbäst på körsång

Stockholm City Voices.
Här framträder Stockholm City Voices med sitt omtalade finalnummer. Foto: Carin Ländström
Hallå där Pia Ståhl, medlem i Stockholm City Voices, en av världens bästa körer. Ni tävlade nyss i VM i Las Vegas där ni kom på nionde plats!

– Ja, det är häftigt faktiskt. Jag får påminna mig om att vi är en av världens bästa körer. Jag är väldigt stolt!

”Domarna petar i varje detalj”

Hundratals körer tävlar varje år om att få vara med i Barbershop-VM, tävlingen där världens bästa A capellakör utses. 34 körer gick till årets semifinal och tio till finalen i Las Vegas som gick av stapeln den 14 oktober.

En av dem var Stockholm City Voices, som fick representera hela Norden.

– Det var jättespännande, säger Pia Ståhl.

Pia Ståhl.

Domarkriterierna, som är Sound, Music, Expression och Showmanship, är oerhört omfattande.

– När man är i semin får man framföra två låtar, en lugn och en upptempo. Allt medan domarna, som är sjukt seriösa, sitter och petar i varenda detalj och tittar till exempel på hur kören är synkad och hur vi uttalar vokalerna, säger Pia Ståhl.

Målet: Att hamna på topp 10

Den 56-åriga Strömmabon har sjungit i kör länge och sökte sig till Stockholm City Voices efter deras vinst i Karlstad där den regionala vinnaren som får åka till USA utses.

– Jag har sjungit gospel och pop tidigare och hade ett uppehåll när jag fick höra att den här kören hade ett intag och slängde mig in, säger Pia Ståhl.

Hon klarade de höga kraven och satte, tillsammans med de övriga 40-talet medlemmarna, ett nytt mål: att hamna bland topp 10.

En stor ambition då de andra körerna har runt 120-150 medlemmar på scenen.

– Vi bedöms efter något som kallas Wall of sound, det betyder bland annat att det inte får höras att folk andas, allt ska vara synkat, så vi fick jobba rätt hårt när vi var så få, säger Pia Ståhl.

Svansjön möter Moulin Rouge

Stockholm City Voices.

Stockholm City Voices.

Men störst gick inte först i Las Vegas. Kören gjorde succé med sitt vågade finalnummer.
– Svansjön goes Moulin Rouge, så var tankarna kring finalnumret. Men till sist landade vi i en magisk skog och vi har fått oerhört mycket respons för att vi vågade göra något annorlunda. De andra är ganska glättiga och glittrar. Vi utmanade ramarna och bröt ny mark, säger hon.

13 och 14 december uppträder kören i Eric Ericssonhallen På Skeppsholmen.

– Då får ni se oss leverera, säger Pia Ståhl.