Kista-Rinkeby redo ta emot spelmissbrukare

Kista-Rinkeby stadsdelsförvaltning är redo att ta emot spelmissbrukare som vill ha hjälp.
Kista-Rinkeby stadsdelsförvaltning är redo att ta emot spelmissbrukare som vill ha hjälp.
Att stadsdelarna får ett nytt ansvar för spelberoende inom socialtjänsten kommer inte som en nyhet i Kista-Rinkeby. Om efterfrågan på stöd ökar är de redo. "Det måste vi vara, vi har fått ett nytt uppdrag", säger Ullrika Axelsson, avdelningschef för individ och familjeomsorgen i stadsdelen Kista-Rinkeby.

I Kista-Rinkeby är öppenvården redo att ta emot spelberoende. Särskilda terapiformer är på gång men just nu ska vården ses över av Stockholms socialförvaltning för att se till att det blir jämställt mellan stadsdelarna.

– Vi kommer att bygga upp behandlingar så att vi kan ta emot de som söker stöd, säger Ullrika Axelsson.

Redan idag har anhöriga till personer med olika beroendeproblem kunnat få stöd genom socialomsorgen men från och med årskiftet omfattar stödet även anhöriga till spelberoende. Stadsdelen erbjuder även skuld- och budgetrådgivning och har stärkt bemanningen med ytterligare en rådgivare.

Inget förebyggande arbete

Den stora förändringen blir att personalen behöver kompetensutveckling för spelmissbruk. Än så länge har inga särskilda utbildningsinsatser gett medarbetarna utan kontoret väntar på direktiv från socialförvaltningen, men utbildningar är på gång. Vad gäller förebyggande arbete har man inte kommit lika långt.

– Vi pratar om det men från att man pratar om något till att vi har utarbetade strategier tar det lite tid. Men vi har känt till att den här lagförändringen ska hända, det är ingen nyhet.

Fakta

Hjälp stadsdelen erbjuder

  1. Skuldrådgivning? Ja
  2. Terapi? Inte än
  3. Utbildad personal? Nej, inte ännu
  4. Anhörigstöd? Ja
Källa: Kista-Rinkeby stadsdelsförvaltning