ANNONS

Pesten härjar på scenen i Gubbängen i höst

Repetition av Allt för truppen, hos moment-teater i Gubbängen. Handlar om en teater som måste stänga pga pesten i 1500-talets London. Regi av Josefin Ankarberg.
Allt för truppen tar publiken med till 1500-talets England, när pesten härjade.
I våras tvingades moment:teater stänga, på grund av pandemin.
Nu ser konstnärlige ledaren Andreas Boonstra fram emot att möta publiken igen – bland annat med en föreställning om det pesthärjade London.
– I höst tror vi att människor kommer att vilja gå på teater igen, säger han.
ANNONS

I 20 år har Moment:teater satt Gubbängen på teaterkartan, med uppkäftiga och uppfinningsrika föreställningar om brännande frågor. Men i våras stod scenen tom, här liksom på de flesta andra håll i landet.

– Ingen vill gå på teater, det var ingen idé att hålla öppet, konstaterar Andreas Boonstra, teaterns konstnärlig ledare.

Andreas Boonstra, konstnärlig ledare för moment:teater i Gubbängen nominerad min lokala hjälte, teater

Andreas Boonstra. Foto: Åsa Sommarström

Följden blev att föreställningen ”Inspektionen 2020” , som hade premiär i februari, fick läggas ner i förväg. Men den 23 september blir det nypremiär. Gubbängsbor och andra får en ny chans att se pjäsen, som handlar om de politiska vindar som moment:teater anser hotar samtidskonsten.

Repetition av "Inspektionen" med moment:teater i Gubbängen. Andeas boonstra i vit rock.

Repetition av Inspektionen. Andreas Boonstra står för manus och regi och medverkar också (i mitten). Foto: Carla Orrego Veliz

– I höst tror vi att människor kommer att vilja gå på teater igen. Vi följer rekommendationerna om att max 50 personer får vara i lokalen så att man ska känna sig trygg, säger Andreas Boonstra och tillägger att alla höstens föreställningar också livestreamas.

ANNONS

Pjäs om pesten

Den 21 oktober är det premiär för ”Allt för truppen”. Den utspelar sig i det pesthärjade London, i slutet av 1500-talet. I centrum står en teatergrupp som tvingas stänga på grund av pesten. Men pjäsen var inplanerad långt innan någon visste vad covid-19 är, betonar Andreas Boonstra.

Repetition av Allt för truppen, hos moment-teater i Gubbängen. Handlar om en teater som måste stänga pga pesten i 1500-talets London. Regi av Josefin Ankarberg.

Repetition av Allt för truppen, i regi av Josefin Ankarberg. Tygskynken och masker bärs till skydd mot pesten. Foto: Carla Orrego Veliz

– Vi hade börjat repetera när coronapandemin slog till och vi själva blev tvungna att stänga teatern. Det var en ren slump, säger han.

Pandemin kan nu bidra till intresse för pjäsen som erbjuder allt från blankvers och kostymdrama till pub-podcast med brittiska öl-konnässörer.

20-årsjubileum i december

Moment-vänner kan också glädjas åt att teatern fyller 20 år. Den stora jubileumsföreställningen fryser förvisso inne, på grund av corona. Men en föreställning blir det i alla fall – där gästartister ur moment:teaters historia gör monologer.

– De kommer inte att vara förberedda utan får instruktioner direkt på scenen. Premiär blir den 1 december, på själva födelsedagen, säger Andreas Boonstra.

Har fått stöd

Coronapandemin har varit tuff för moment:teater, men stöd från både stat och kommun har hjälpt upp situationen.

– Vi är vana vid att ha lite pengar och vi har dessutom privilegiet att inte vara vansinnigt beroende av biljettintäkter eftersom vi får stöd även i vanliga fall. Det viktiga är att krisen inte bli långvarig.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.