ANNONS

Pensionärsledarna: Viktigt att ta viruset på allvar

Karl-Ove Lundholm. 26 mars.
Karl-Ove Lundholm bor på seniorboendet Rönningeborg. Han handlar under timmen tidigt på morgonen som är avsedd för personer i riskgrupper.
Personer över 70 år ska undvika sociala kontakter.
Bilden av hur det efterlevs går isär bland ledarna för PRO i Botkyrka och Salem.
ANNONS

Karl-Ove Lundholm ordförande för PRO Salem-Rönninge brukar passa på att handla tidigt på morgonen när matbutiken i Salems centrum håller öppet för personer i riskgrupper.

Träffar inte anhöriga

Han tillhör själv gruppen över 70 år.

– Annars håller jag mig mest hemma. Jag träffar varken barn, barnbarn eller barnbarnsbarn nu. Folk får gärna gå ut och promenera, men äldre bör undvika folksamlingar. Det har nog varit lite si och så med det hittills. Jag vet folk som springer till centrum lite när som helst, säger Karl-Ove Lundholm.

Karl Ove Lundholm PRO Salem

Bor på Rönningeborg. ”Det är hälften så många på restaurangen här nu, många äter i lägenheten.” Foto: Christer Rumstedt

Tillbringar dagarna hemma

Hans motsvarighet i Botkyrka, Jean-Pierre Zune, upplever däremot att de flesta äldre tar uppmaningen från Folkhälsomyndigheten på stort allvar.  Han har ganska nyligen passerat 70-gränsen och har tilliåtit sig själv att smita in på Lidl i Hallunda under stängningstimman de sensate veckorna. Men han har inte sett några äldre.

– Jag är ute och promenerar. Annars består mina dagar nu av kommunikation via mejl, sms och andra medier.

”Jättejobbig”

PRO i Botkyrka har, liksom PRO Salem-Rönninge, ställt in all verksamhet för att stävja smittspridningen.

– Situationen är naturligtvis jättejobbig för många. Det är speciellt jobbigt för de som bor på äldreboenden och som inte får besök, och för de som ser PRO:s månadsmöten som månadens stora ljusglimt, säger Jean-Pierre Zune.

ANNONS

Jean-Pierre Zune

Jean-Pierre Zune. Foto: Veronica Kindblad

Karl-Ove Lundholm i Salem berättar att han informerat medlemmar om läget genom hemsidan och genom annonser. Några mejl har det inte blivit och han påpekar att alla medlemmar inte har mejladress. Men han tror och hoppas ändå att alla äldre nås av budskapet om försiktighet på något sätt genom media , Facebook eller andra kanaler.

Affischer med olika språk

Botkyrkas ordförande Jean-Pierre Zune som också är vice ordförande i kommunens pensionärsråd, menar att Botkyrka kommun måste gå ut väldigt brett i sin information. Han pekar på att alla inte har mejl eller dator. Han lyfter den massiva affischkampanjen på olika språk i Järvaområdet som något för Botkyrka kommun att ta efter.

Det vill du se också i Botkyrka?

– Ja, enkla meddelanden i centrumanläggningar, på gemensamma platser och runtomkring. Det räcker inte med kommunens hemsida. Det krävs fysisk information nu.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.