ANNONS

Nu finns corona-test på webben – åtta frågor för oroliga

svininfluensa, influensa, Foto: Linn Hedesström Blad
Dags att söka vård? Kanske Region Stockholms webb-test kan ge svar.
Region Stockholm har lagt upp ett självskattningstest på sin webbplats. Där kan de som blivit sjuka svara på frågor och få veta om de ska ta det lugnt hemma eller söka vård.
ANNONS

Är du förkyld och undrar om du drabbats av corona-smitta, covid-19?

Nu finns ett självskattningstest på Region Stockholms webb med frågor som kan ge vägledning om du kan kurera dig själv eller om du bör kontakta vården.

Men testet inleds med en brasklapp: ”Vid akut livshotande tillstånd, gör inte denna självskattning utan ring 112”. Och självskattningen ska inte användas när det gäller barn, då ska man alltid ringa 1177 Vårdguiden.

Temp och hosta

Testet innehåller frågor om kroppstemperatur, hosta, andningsbesvär, och om man har någon sjukdom som högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom eller diabetes.
En fråga gäller också om man haft nära kontakt med någon smittad, eller om varit i något område med utbredd smitta.

När testet är klart får du förhoppningsvis svaret att ”du kan hantera dina symtom med egenvård”, och inte ”du bör ringa 1177 för telefonrådgivning. Just nu kan det vara långa kötider. Om du har svåra andningsbesvär, kontakta 112”.

Alla provtas inte

Värt att veta är också att corona-prover numera tas enbart på personer som behöver vård, eller som ingår i någon riskgrupp.

Övriga får hantera sjukdomen, covid-19 eller inte, efter eget huvud, och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Som är att stanna hemma, och minimera kontakter med andra, för att hindra smittspridning.

HÄR kan du göra testet.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.