ANNONS

Coronaanpassad prao blir kvar även nästa år i Källtorpskolan

Nikoletta Jozsa (L), barn- och ungdomsnämndens ordförande, inledde projektet TAO på Källtorpskolan.
Nikoletta Jozsa (L), barn- och ungdomsnämndens ordförande, inledde projektet tao på Källtorpskolan.
Elever i årskurs 8 brukar vanligtvis tillbringa två veckor på en arbetsplats under sin prao. Men i år var detta inte möjligt.
Därför fick elever på Källtorpskolan istället besöka olika arbetsplatser via Skype.  
– Det blev en succé, säger samordnaren för studie- och yrkesvägledning i Järfälla.
ANNONS

Eleverna i årskurs 8 på Källtorpskolan fick under tre dagar följa med ut på arbetsplatser via Skype för att höra mer om hur man arbetar inom tv, mode, industri och som dansare.

Mellan besöken fick eleverna jobba med olika övningar och frågor som ”vad är mina kompetenser?” och ”vilka är mina intressen och styrkor?”. Ett annat område som behandlades var yrkeskunskap där eleverna fick lära sig mer om vad ett yrke innebär, vilka utbildningar man behöver samt hur löner och arbetsförhållanden ser ut.

– Vi har också diskuterat värderingar, genus, stereotyper, typiskt manligt och kvinnligt samt pejlat framtidens arbetsmarknad, säger Helena Sundqvist, samordnare för studie- och yrkesvägledning i Järfälla. 

Tao istället för prao

Helena Sundqvist är en av dem som utvecklade det här konceptet med teoretisk arbetslivsorientering, tao, när eleverna inte längre kunde genomföra den praktiska arbetslivsorienteringen, prao.

– Det blev en succé, säger hon. 

”Fått helt andra dimensioner”

Nikoletta Jozsa (L), barn- och ungdomsnämndens ordförande, höll ett inledningstal när projektet startade. 

– Det här har varit ett mycket roligt och spännande projekt att följa. Skolans uppgift att förbereda eleverna för arbetslivet har nu fått helt andra dimensioner, säger hon. 

Uppskattat projekt

Utvärderingen som gjordes efter projektet visade att det uppskattats av både elever, lärare och rektorer. 

– Eleverna har varit engagerade, lyssnande och säger själva att det har känts meningsfullt. De har gett tao högsta betyg, säger Satu Pennanen, biträdande rektor på Källtorpskolan. 

ANNONS

Fortsätter nästa år

Nu vill skolan fortsätta med konceptet även nästa år. Tanken är då att kombinera tao med prao. Detta eftersom tao ger kunskaper som en arbetsplats inte kan förmedla, enligt biträdande rektorn.

– Eleverna har fått en förståelse för arbetsmarknaden och hur bred den faktiskt är. De ser nu också att en satsning på utbildning ger otroligt många fler möjligheter. Deras framtidstänk har öppnat sig på helt nya sätt, säger Satu Pennanen. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.