ANNONS

Coronan stoppar valborgsfirande i Österåker och Vaxholm

Brasfritt på många håll.
Coronan stoppar alla större festligheter denna valborg.
Glöm sprakande majbrasa med varmkorv, kaffe, studentmössor och "Vintern rasat ut". I år sätter coronasmittan p för valborgsfiranden runt om i landet – även i Österåker och Vaxholm.
ANNONS

I Österåker är det sedan tidigare klart att det inte blir något traditionellt valborgsfirande på Ekbacken ”på grund av den rådande situationen med det nya coronviruset”. Den direkta anledningen är regeringens beslut från den 27 mars som förbjuder allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare.

Ingen eld vid Ljusterö bygdegård

Detsamma gäller valborgsfirandet på Ljusterö:

– Ja. Nä, vi har ställt in. Vi har beslutat att vi har inget i år. Kören har också ställt in, säger Peter Weime, ordförande Ljusterö bygdegårdsförening.

– Det är tråkigt. Vi har fått ställa in mycket på bygdegården. Det blir ett  inkomstbortfall av guds nåde. Det är olika evenemang som ställts in – uppträdanden, pubkvällar, minnesstunder, linedance och olika föreningar. Men det är jobbigt för alla. Det är som det är.

Sprängdåd och corona

I Vaxholm är situationen möjligen etter värre. Redan efter sprängdådet mot hembygdsgården i höstas stod det klart att vårens och sommarens aktiviteter där skulle drabbas.

– Det blir inget traditionellt firande på Rådhustorget eller tändning av valborgselden vid hembygdsgården. Så tråkigt är det, säger Åke Hedhammar, ordförande i Vaxholms hembygdsförening.

Tipsar om valborgsmenyer

Däremot skriver Vaxholms stad att det kan bli en en del aktiviteter för mindre grupper som företag ordnar och att en del lokala restauranger kommer erbjuda särskilda valborgsmenyer. Den som vill veta mer kan hålla koll på Destination Vaxholms sajt.

Det årliga lokala valborgsfirandet på Resarö paviljong är även det inställt på grund av covid-19 pandemin. I början av april gick föreningen ut med meddelandet att man inte ville ha mer ris  till brasplatsen och att även andra aktiviteter som planerats under våren skjutits upp

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.