ANNONS

Coronapatienter har rätt till sjuktransport

Akalla-Järva: Coronaviruset –vården har särskilda transporter för coronasjuka
Region Stockholm har särskilt avsatta sjuktransporter för coronapatienter (Arkivbild)
Region Stockholm har särskilt avsatta sjuktransporter för coronapatienter.
På Mitt i:s fråga om dessa transporter räcker till svarar regionen att transporterna "gradvis utökats".
ANNONS

Akallabon Leo Ahmed berättade i Mitt i att han trots misstänkt coronasmitta med tydliga symptom fick rådet att åka kollektivt hem från sjukhuset. Han upplevde det som obehagligt och tyckte att det borde finnas sjuktransporter. Till slut tog han taxi till och från sjukhuset.

Patienter som är konstaterat smittade av covid-19 erbjuds transport via ambulansbeställning, enligt Region Stockholms chefläkare, Patrik Söderberg. I ett mejl till Mitt i skriver han att ”det finns dedikerade (särskilda) sjuktransportenheter i drift mellan klockan 09 och 21 veckans alla dagar för transport av patienter med bekräftad covid-19.”

Rekommenderar sjuktransport

Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Stockholm, skriver i ett mejl att Smittskydd Stockholm rekommenderar att patienter med coronadiagnos får sjuktransport hem eller om de har möjlighet, kör egen bil.

Mitt i:s fråga om kapaciteten för sjuktransporter av patienter med coronavirus räcker till i Stockholmsregionen i dag, väljer Maria Rotzén Östlund att besvara med:

”Kapaciteten för sjuktransport har gradvis utökats de senaste veckorna.”

Charlotte Wadenbrant, informatör på Capio S:t Görans sjukhus, det sjukhus som Leo Ahmed undersöktes på, svarar även hon via mejl på Mitt i:s frågor:

Vad säger ni till patienter som fått coronadiagnos om hur de ska ta sig hem från vården till hemmet. Hur ska de åka? Kollektivt? Sjuktransport? Annat sätt?

”De som skickas hem har ingen coronadiagnos då de inte provtas av oss, vi provtar endast patienter som vi lägger in.”

ANNONS

”Hänvisar inte till kollektivtrafiken”

 Kan ni hänvisa till kollektivtrafiken?

”Nej, vi hänvisar inte till kollektivtrafiken. Däremot får den som undersökts för luftvägssymtom hos oss och som inte bedömts kräva sjukhusvård, ett blad med patientinformation av oss, där vi avråder från onödiga sociala kontakter.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.