ANNONS

Coronarädsla har kortat köerna till äldreboenden

Äldreboenden, kön, coronaviruset, äldre
I flera kommuner går det just nu att omgående få en plats på äldreboende.
Pandemin har lämnat platser på länets äldreboenden tomma. För att undvika smitta väntar nu många äldre med att tacka ja till en plats och på flera håll i norrort och västerort är det ingen kö alls till äldreboenden, visar Mitt i:s kartläggning.
ANNONS

Köerna till äldreboenden har blivit kortare eller försvunnit helt under våren, visar en enkät bland kommunerna i norrort och västerort som Mitt i har gjort.

Oro för smitta pekas ut som en anledning till att efterfrågan på att flytta till äldreboende har minskat, och i flera kommuner går det att få en plats direkt. I Solna, Vaxholm och Sundbyberg är det just nu ingen kö alls. Inte heller Upplands-Bro har någon märkbar kö.

– Senast jag var med om en liknande nedgång i efterfrågan var för tio år sedan, har Elisabet Sundelin, chef på omvårdnadsförvaltningen i Solna stad, tidigare sagt till Mitt i.

Väntar ut smittan

De som har tackat nej till sin plats i kön kan i de flesta fall välja att avvakta på ett nytt erbjudande, vilket många alltså gör just nu.

I Täby är det många som väntar på att få flytta till äldreboende. Men besöksförbuden på äldreboendena i kombination med att det finns en rädsla bland äldre och anhöriga för att bli smittade gör att många väntar hemma i avvaktan på att det ska lugna ner sig, enligt Claes Lagergren, socialchef i Täby:

– Vi har därför lediga boendeplatser i Täby med omedelbar inflyttning eller inom någon vecka. Tidigare har det kunnat dröja upp till tre månader innan vi har kunnat ge ett erbjudande om en boendeplats. Vi har dock kunnat ge ett snabbt erbjudande om en boendeplats i en annan kommun i väntan på en ledig plats i Täby, säger

– Nu noterar vi att anledningen till ett nej är rädsla för smittspridning. Vi har en stor förståelse för att många väljer att tacka nej under rådande omständigheter och vi arbetar för att kunna ge ett nytt erbjudande enligt önskemål när situationen har lugnat sig.

Fakta

Köerna till äldreboende – här är läget i kommunerna

Solna

 • Har ingen kö just nu.
 • De som ansökt om boende och beviljats plats får erbjudande om äldreboende inom närmaste dagarna, något som inte hänt på många år. Det beror enligt kommunen i huvudsak på coronapandemin.

 Täby

 • Går att få plats snabbt.
 • På grund av rädsla för corona väntar många äldre med att flytta in, så det går just nu att få plats på äldreboende i Täby inom några dagar.

Vaxholm

 • Ingen kö till äldreboendet i kommunen och flera lediga platser just nu. Kötiden har aldrig varit kortare, meddelar kommunen.
 • 2019 var tiden från ansökan till inflyttning i snitt 88 dagar, enligt kommunen.

Österåker

 • I Österåker driver privata utförare samtliga äldreboenden och kommunen har ingen kösystem. Kommunens samordnare har kontakt med kunden och erbjuder en ledig plats där det finns, i första hand på det boendet kunden helst önskar flytta till. Under våren har det förekommit personer som har valt att inte flytta på grund av oro över corona.

Sundbyberg

 • Har ingen kö just nu.
 • Kommunen meddelar att man inte för någon statistik över väntetid, men uppger att det inte har hänt tidigare att kösituationen ser ut som den gör just nu.

Upplands Väsby

 • Finns kö, men fler än vanligt har under våren tackat nej till sin plats. Coronaviruset har  enligt kommunen påverkat viljan att flytta in.

Järfälla

 • I Järfälla är det kortare kö än förra året, vilket bland annat beror på att flera av de som står i kö har tackat nej till erbjudande om plats på äldreboende på grund av oro för corona.

Sollentuna

 • Har kö, men den har enligt kommunen kortats sedan förra året på grund av rädsla för corona.

Danderyd

 • Finns kö, men rädsla för att bli smittad av coronaviruset har haft viss påverkan på kön.

Upplands-Bro

 • Inte någon märkbar kö just nu. En anledning är det nya äldreboendet Humana Lillsjö Badväg med 80 platser som öppnade i Kungsängen hösten 2019.

Vallentuna

 • Antalet i kö har varit stabilt under det senaste året, enligt kommunen.
 • ”Det har sett stabilt ut och folk har fått plats när de ska, med vissa undantag där det finns ett stort vårdbehov. En anledning till att kön inte har påverkats är nog att våra äldreboenden inte har varit speciellt drabbade av corona”, säger socialnämndens ordförande Torbjörn Einarsson (C).
Källa: Enkätsvar från kommunerna.

”En knepig situation”

Lasse Lindström, aktiv i PRO och ledamot i det kommunala pensionärsrådet (KPR) i Solna, är inte förvånad över att äldre vill avvakta med inflyttning.

– Jag förstår verkligen om man tänker efter. Vi är ju många som känner till äldre som har dött och när det blir en plats ledig på ett boende så är det klart att man tänker över det ett par gånger till om man ska ta den. Det är en väldigt knepig situation, för vi ser samtidigt att ensamheten är ett stort problem bland äldre och att många äldre har blivit rädda för att delta alls i aktiviteter och hitta på saker, säger han.

Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i” width=

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.