ANNONS

Tio coronasäkra utflyktstips för en “hemester” i Järfälla

Andreas Larzon tycker att det är härligt att promenera och fotografera i Görvälns naturreservat. Men det blir inte lätt att koncentrera sig på fotograferandet när lillkillen är med.
Ett av tipsen är att besöka fornborgen Gåseborg i Görvälns naturreservat. Andreas Larzon tycker att hela området är värt ett besök.
2020 är ett bra år för att upptäcka Järfällas finaste platser på hemmaplan. 
Vi listar tio lokala utflyktsmål - och pratar med Andreas Larzon, som tycker att det är härligt att promenera och fotografera i Görvälns naturreservat. 
– Skogen här är hur fin som helst, säger han. 
ANNONS

Karantän. Avstånd. Avrådan från icke nödvändiga resor. 

Coronaläget har effektivt satt stopp för många semesterplaner i år. 

Då gäller det att ta sig en närmare titt på sin omgivning – vägen till små äventyr är närmare än vad du tror. 

Fornborgen Gåseborg

För den som fascineras av historia eller höga höjder är detta helt rätt. Efter en mysig skogspromenad i Görvälns naturreservat når du nämligen fram till Gåseborg. 

Gåseborg, Görvälns naturreservat. Trapporna slingrar sig för att fienden inte skulle se in i borgen.

Trapporna som gick upp till borgen slingrar sig litegrann för att eventuella fiender inte skulle se in i den. Foto: Sara Frisk

Kliv in mellan ytter- och innermurarna till en fornborg som restes för omkring 1 000 – 1 400 år sedan. Det höga läget och de kraftiga murarna gjorde Gåseborg till en av Mälarområdets mest imponerande fornborgar.

När du klivit in i resterna av fornborgen har du möjlighet att klättra upp på bergsidorna som skyddade mot fiender. Då får du en vacker och milsvid utsikt. 

Gåseborg, Görvälns naturreservat. Klättra upp över träden.

Fortsätter du vandra når du högre än träden. Foto: Sara Frisk

ANNONS

”En fristad”

Väl uppe på berget möter vi en kvinna som ofta promenerar hit. 

– Det här är min favoritplats, det är en fristad. Platsen håller så otroligt mycket historia så det känns som att tiden stannar när man går in hit. När jag har mycket i huvudet hjälper det mig att komma hit och sortera tankarna, säger hon. 

”Historiska vingslag”

Vi möter även ett par som tagit en promenad med hunden hit. 

– Det här är historiska vingslag! Vi har besökt den här platsen sedan 70-talet. Den är imponerande och i anslutning finns flera fina skogsvägar, säger mannen. 

Andreas Larzon tycker att det är härligt att promenera och fotografera i Görvälns naturreservat. Men det blir inte lätt att koncentrera sig på fotograferandet när lillkillen är med.

Andreas Larzon besöker ofta Görvälns naturreservat för att promenera och fotografera. Men det är inte lätt att koncentrera sig på fotograferandet när lillkillen är med. Foto: Sara Frisk

Passa på att fotografera

Andreas Larzon från Barkarby tycker att det är härligt att promenera i Görvälns naturreservat och har också precis besökt Gåseborg. Men inte för historiens skull utan för att fotografera skogen omkring. 

– Skogen här är hur fin som helst. I dag var tanken att ta lite skogsbilder vid Gåseborg men jag får återkomma när det är bättre ljus, säger Andreas Larzon. 

Han är hobbyfotograf och har fotograferat en hel del i reservatet. 

– Det är jättefint att promenera och fotografera här. Framför allt längs med vattnet. Jag kommer hit ganska ofta. Eftersom jag bor i Barkarbystaden är det enkelt att ta sig hit, säger Andreas Larzon. 

Pickning på historisk mark

Igelbäcken rinner från Säbysjön i Järfälla kommun genom Stockholm, Sundbyberg och Solna, för att slutligen mynna ut i Edsviken vid Ulriksdals slott. Stora delar är naturreservat och oavsett vilket håll du kommer ifrån är det en knytpunkt där du kan ta dig till flera spännande platser. 

Reservatet är fullt av fornlämningar som kan spåras till tidig järnålder. Flera gravfält och gravar finns kvar på området, och i Akalla by ligger Storgården, som är en av Spångas äldsta byggnader med anor från 1600-talet. 

Igelbäcken

Längs med Igelbäcken bjuds det på mycket historia. Foto: Åsa Sommarström

Här finns också ett 411 hektar stort kulturreservat, motionsspår, ridvägar och plats för sport- och friluftsaktiviteter. 

Igelbäcken bjuder minst sagt på historia. Plocka ihop en korg med plockmat, färska frukter och god dricka och ta med vännerna eller familjen till reservatet. Oavsett om ni tar en kortare promenad eller en heldag över hela fältet kommer ni njuta av naturen i våra förfäders fotspår. 

Orientering på cykel

Skogarna i Järfälla blir delar av orienteringsrundan Cykelkulturtrim i sommar.

Rundan sitter uppe från maj till och med september, och tar dig från kungliga paviljonger i Haga till OS-paviljonger i Sollentuna.

Digital utställning

Vill du hellre fly verkligheten med en digital utflykt så har konststudenter på Jakobsbergs folkhögskola öppnat en digital utställning. 

I vanliga fall brukar utställningarna hållas i skolans ateljé på Jakobsbergs “kulle”. Men eftersom det nu inte är möjligt har eleverna valt att ha den digitalt istället. 

Utställningen är en uppvisning av vad varje enskild konstnär arbetat med under våren. Där ryms bland annat fotografi, oljemåleri, samhällshumor om fritöser, enormt kaffedrickande, skulpterande, pannkakslängtan och blyertsteckningar. 

Du kan titta på utställningen här. 

Bikeparken för den våghalsige

Brukets naturområde erbjuder härlig natur med närhet till Mälaren. I området finns goda möjligheter till friluftsliv. 

På sommaren är “bikeparken” öppen för våghalsiga personer. Cykelparken består av banor som sträcker sig från toppen av backen och hela vägen ner. Banorna har olika utformning och svårighetsgrad med hopp, velodromkurvor och andra hinder. 

Åk gokart

Om du vill ha ännu lite mer fart under semestern har Järfälla gokartbana öppet och Järfälla Hyrkart har olika kartar för alla nivåer till förfogande. 

Gokart - Järfällas tävlingsbana öppnar

Om du är sugen på fart och fläkt kan du besöka Järfällas tävlingsbana. Foto: Anna Z Ek

Järfälla Hyrkart har kommit fram till att de kan hålla igång sin verksamhet på ett säkert sätt och valde att tjuvöppna i år. Det blir inga stora samlingar och flera åtgärder har vidtagits. 

Men för att vara på den ännu säkrare sidan rekommenderas du att ta med egen hjälm och egna handskar. 

Titta på runstenar

I Järfälla är det möjligt att beskåda över 1 000 år gamla runstenar utomhus. 

Vid Jakobsbergs gård finns idag två runstenar som flyttats dit. Den ena lagades och placerades där 1926 efter att den hittats på en åker. Den hade först av misstag sprängts för att bli byggmaterial.

Den andra runstenen på gården flyttades dit 1920.

Runstenen som står vid folkhögskolan lagades och placerades där 1926 efter att den hittats på en åker.

Runstenen som står vid folkhögskolan lagades och placerades där 1926 efter att den hittats på en åker. Foto: Åsa Sommarström

I Äggelunda vid Veddestavägen fanns tidigare en runsten. Idag står den invid gravfältet Fruns backe i Veddesta.

Två bevarade runstenar står kvar på sin ursprungliga plats mellan Runstensvägen och Järfällavägen. 

Besök skulpturparken

Vid Baset, i anslutning till Görvälns slott, kan du titta på flera fasta konstverk i skulpturform. Skulpturparken har fri entré och öppet året runt. 

Parken har funnits sedan 1996 och där finns skulpturer av samtida konstnärer. 

Prova fiskelyckan

I Järfälla kan du fiska i både Mälaren och Översjön. 

I Översjön krävs ett dagfiskekort eller att du är medlem i någon av kommunens fiskeklubbar. 

I Mälaren går det bra utan om du tänker använda fiskespö från land eller båt. För dragrodd eller trolling måste du däremot vara medlem i en fiskeklubb.

Häng i kolonilotten

Vad passar bättre än en utflykt till kolonilotten? Att pyssla med odlingarna ger både frisk luft, motion och botad tristess!

Passa på att odla någonting nytt. Kanske kan du få några tips här. 

Bad, lek och utegym

I Järfälla finns mängder av platser att bada, leka och träna på. 

Varför inte bada och umgås på någon av dessa badplatser? 

 • Bonäsbadet
 • Brukets friluftsbad
 • Görvälnbadet
 • Kallhällsbadet
 • Ängsjö friluftsbad

Eller få lite motion och styrketräning på någon av dessa platser?  

 • Veddesta motionsspår
 • Ålsta
 • Björkebyskolan
 • Tallbohovs idrottsplats
 • Nibbleparken
 • Kallhälls motionsspår
 • Ängsjö friluftsområde
 • Bonäs
 • Sandviks motionsspår
 • Fastebol 

Det finns också gott om platser för både dig och barnen att leka av sig på. Kubb, boule eller brännboll är alla tips på aktiviteter att göra med vännerna eller familjen. Som gjort för social distansering.

Du kan till exempel hänga i dessa parker: 

 • Görvälnparken
 • Kallhällsparken
 • Riddarparken
 • Skälbyparken


Har du tips på bra utflyktsmål i och omkring Järfälla du vill dela med dig av? Skriv till oss!


Nyhetstips tips oss tipsa redaktionen på Mitt i

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.