ANNONS

Coronasmittan stoppad på äldreboenden i Skärholmen

Andreas Thorstensson, äldreomsorgschef i Skärholmen. Skärholmens stadsdelsförvaltning
Andreas Thorstensson, äldreomsorgschef på Skärholmens stadsdelsförvaltning.
Skärholmens stadsdelsförvaltning har lyckats stoppa coronasmittan i äldrevården. I alla fall i nuläget.
– Vi blev jättelyckliga när den sista personen blev friskförklarad. Vi får hoppas att vi kan hålla det så, säger Andreas Thorstensson, äldreomsorgschef i Skärholmen.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i Söderort har tidigare rapporterat att flera äldre på Skärholmens äldreboenden var smittade av coronaviruset. Samtidigt hade äldreomsorgen svårt att hitta tillräckligt med personal. Men nu kommer äldreomsorgschefen Andreas Thorstensson med goda nyheter.

– Vi har inte någon som är smittad på vårt kommunala vård- och omsorgsboende. Vi har haft smittade men de har blivit friska så det är väldigt positivt, vi blev jättelyckliga när den sista personen blev friskförklarad och att vi inte har fått någon spridning. Vi hoppas att vi kan hålla det så. Men det finns ju även en del privata boenden och där vet jag inte hur det ser ut, säger han.

Hur har ni lyckats stoppa smittan?

– Vi införde besöksstopp i ett tidigt skede. Det gäller alla, både anhöriga och vänner och att minimera eventuella hantverkare och leveranser. Vi såg snabbt att leveranser gick ut till hela huset. Nu leveras allt istället på ett ställe och sedan delar personalen ut det till enheten dit det ska. Vi har också ändrat så att inga chefer går omkring på avdelningarna, det är bara vårdpersonalen där, cheferna får hålla möten digitalt. Vi är också noga med att använda skyddsmaterial och tvätta händerna och hålla god hygien, säger Andreas Thorstensson.

Tryggt inom äldreomsorgen i Skärholmen

Inom hemtjänsten finns en tidigare vårdtagare som fått corona.

– Det är ingen person som behöver hjälp från oss just nu så där behöver vi ingen särskild hantering, säger Andreas Thorstensson.

Hur bedömer du läget inom äldreomsorgen i Skärholmen idag?

– Jag bedömer det som tryggt. Vi är rustade för att kunna ge stöd till de personer som är eller skulle kunna vara smittande av covid-19. Vår verksamhet fungerar. Vi hade tagit in extra mycket personal inför påskhelgen ifall vår personal skulle bli sjuka, men de behövde vi inte använda.

Vilka behov har ni i dagsläget?

ANNONS

– Vi skulle behöva fler sjuksköterskor. Det är svårt att rekrytera sjuksköterskor för det finns för få, men i övrigt så hanterar vi det hela personalmässigt. Vi rekryterar och många har sökt när vi har haft annonser ute, säger Andreas Thorstensson.

Smitta på äldreboenden i Skärholmen – behöver mer personal

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.