ANNONS

Coronastopp för kontroller – färre berusade förare åker fast

Rattfylleri
Färre berusade förare har stoppats på länets vägar under pandemin – slopade kontroller är en förklaring.
Polisen har sedan i mars coronastoppat sina rutinmässiga nykterhetskontroller.
Under våren har antalet förare som åker fast misstänkta för rattfylleri minskat drastiskt i länet.
ANNONS

Första helgen i maj 2019 genomförde polisen en stor rattfyllerirazzia med koordinerade kontroller på flera platser i Stockholm. 4 727 förare och fick göra utandningsprov och många förare åkte fast.

– Syftet med kontrollerna är att minska antalet påverkade förare och kriminella på väg, kommenterade Fredrik Bratt, biträdande polisområdeschef i Stockholm nord, insatsen i ett pressmeddelande.

Ett år senare har den pågående pandemin fått stor påverkan på polisens arbete mot rattfylleri. Sedan i mars genomför polisen i Stockholm och resten av landet inte några rutinkontroller där förare slumpmässigt tas in för alkoholutandningsprov.

Polisens beslut gäller tills vidare och kom efter påtryckningar från polisfacket för att minska risken för att poliser skulle smittas i samband med kontrollerna. Stoppet kommer att kvarstå så länge det finns en risk för smittspridning, meddelar polisen.

Drastisk minskning

Under perioden januari till april minskade antalet genomförda utandningsprov i länet med hela 65 procent jämfört med samma period i fjol. Och samtidigt som kontrollerna blivit färre har antalet berusade förare som åker fast minskat drastiskt.

I mars gjordes i Stockholms län 136 anmälningar om rattfylleri eller grovt rattfylleri där förare misstänks ha varit påverkade av alkohol, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Det var 111 färre anmälningar än samma månad 2019. I april gjordes 136 anmälningar, vilket är 106 färre än samma månad i fjol.

Det var en viss minskning redan i februari 2020, men minskningarna i mars och april 2020 är mer markanta, konstaterar Brå.

Fakta

Alkoholutandningsprov

  • Polisen genomförde under perioden januari till april i år 29 787 alkoholutandningsprov. Det är en minskning med 65 procent jämfört med förra året, då 84 796 alkoholutandningsprov gjordes.

  • I år har 284 prov varit positiva under den här perioden, jämfört med 795 under samma period i fjol.

  • Steg ett i en trafiknykterhetskontroll är att föraren får blåsa i ett så kallat sållningsinstrument. Instrumentet ger utslag om alkoholhalten i utandningsluften är över godkänd gräns. Är värdet över gränsen är nästa steg att föraren får lämna utandningsprov i ett bevisinstrument.
  • Föraren blåser två gånger i bevisinstrumentet med kort mellanrum, vanligtvis sker det på en polisstation eller i ett polisfordon. Från de båda bevisproven räknar instrumentet ut ett medelvärde av alkoholhalten i utandningsluften.
  • Medelvärdet ligger sedan till grund för beslut av åklagare eller domstol om straff, och för Transportstyrelsens eventuella beslut om att dra sin körkortet.
Källa: Polismyndigheten

Inte fritt fram för onyktra

Men färre kontroller innebär inte att det är fritt fram för rattfulla i trafiken. Om polisen misstänker rattfylleri görs fortfarande utandningsprov. En natt för några veckor sedan åkte till exempel en man fast i Kista som hade kört kraftigt berusad. En väktare som såg färden slog larm och följde efter till en bensinmack. Mannen var så pass berusad att han hade svårt att sitta upprätt bakom ratten och när han blåste i polisens instrument visade det sig att han hade 2,17 promille alkohol i blodet.

Vi stoppar fortfarande bilister och det finns andra metoder för att kontrollera förare.

– Skillnaden mot tidigare är att vi inte genomför de stora systematiska kontrollerna där en massa bilister får blåsa. Vi gör inte några stora kontroller där vi stänger av Essingeleden och stoppar flera tusen bilister. Men vi stoppar fortfarande bilister och det finns andra metoder för att kontrollera förare. Vi kan fortsätta att göra kontroller där vi kontrollerar förarens skick, hastighet och körkort, säger Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson.

”Hoppas polisen blir mer aktiv”

Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har förståelse för det minskade antalet kontroller, men vill att polisen växlar upp igen så snart det är möjlig med hänsyn till pandemin.

– Då hoppas jag att polisen blir extra aktiv under period och åker ut och gör fler kontroller även på riktigt små vägar. Rattfylleribrott upptäcks ju i huvudsak genom polisens kontroller, säger Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef på MHF.

Kontrollerna bör inriktas på tider och platser då risken att påträffa rattfyllerister är hög, anser MHF.

– Men vi tycker också att mängden kontroller är viktiga för att öka polisens synlighet och att därigenom förebygga rattfylleri. De första månaderna gör ingen skillnad för trafikanters attityder till alkohol i trafiken, men ge det tre månader till och det finns en risk att folk börjar chansa mer och tänja på gränserna om de vet att risken att kontrolleras är liten, säger Lars Olov Sjöström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.