ANNONS

Konst i coronatider – Silvia fixade utställning i trädgården

Silvia Thomackenstein berättar om Sara Nielsen Bondes konst i trädgården.
Silvia Thomackenstein berättar om Sara Nielsen Bondes konst i trädgården.
Coronapandemin slog hårt mot Stockholms konstscen. Trots nya koncept som digitala soffvisningar ville
kuratorn Silvia Thomackenstein ville visa konst fysiskt – så hon bjöd in grannarna på utställning i trädgården.
– Plötsligt hade jag riktiga samtal med grannar jag inte pratat med tidigare.
ANNONS

Silvia Thomackenstein studerar det internationella programmet Curating Art på Stockholms universitet.

Tillsammans med några andra studenter hyr hon ett hus med skogstomt i Ekholmsnäs. Det var här hon bodde i mars när coronapandemin slog till med full kraft. Silvia var mitt uppe i planeringen av sitt examensarbete där en del går ut på att skapa en utställning från ax till limpa.

– Det var så frustrerande när allt bara kollapsade, säger Silvia Thomackenstein som varken kunde genomföra en större utställning eller åka till hemlandet Tyskland under våren.

Ville visa konsten fysiskt

Museer stängde ett efter ett och de flesta utställningslokaler följde efter. Att göra en digital soffvisning var ett alternativ. Men för Silvia, som ville ha det fysiska mötet med konsten kändes det inte helt rätt.

– Soffvisningar i all ära. Men jag tror att folk vill ha det fysiska mötet med konsten.

Då, i karantänen i hemma i Ekholmsnäs kom idén att helt enkelt visa Sara Nilesen Bondes, konstnären hon jobbar med, konst hemma i trädgården.

Konstverket Bark Inside Out av Sara Nielsen Bonde leker med vad bark kan vara. Hur ser det ut om man vänder det ut och in?

– Vi bjöd in grannarna som bor runtomkring och höll visningar för dem i små grupper. Det här är grannar jag inte pratat med förut och plötsligt hade vi riktiga samtal, säger Silvia Thomackenstein.

ANNONS

Även Carl Milles visade konst hemma

Tanken med utställningen som fått namnet ”Att uppleva konst hemifrån” är att vår syn på hemmet har förändrats våren 2020 när många både bott och arbetat i sina hem. Kanske kan hemmet också vara en plats uppleva konst på? De flesta har ju någon konst hemma, Men hur är det att visa konst i sitt eget hem, bjuda in besökare och hålla visningar?

På Djurgården fylldes förut döda träd med betong medan barken som fortfarande levde fick vara kvar, Den idén har Sara Nielsen Bonde lekt med i verken Bark and Concrete och Inside, Outside,

På Lidingö finns en tradition av att visa konst hemma. Millesgården började ju som ett konstnärshem när Carl och Olga Milles levde. Klas Fåhraeus, som byggde Högberga gård ville slå hela världen och sina gäster med häpnad med sina samlingar av skulptur- och stafflikonst som han visade hemma på Högberga.

Även om Ekholmsnäs är naturskönt visas Silvia Tomakenstein och Sara Nielsen Bondes utställning i en mer vanlig villaträdgård.

– Trädgården är ju inte gjord för utställningar, säger Silvia.

Bark och trä på nya sätt

Men för henne blev trädgården den perfekta platsen att berätta om och samtala med sina besökare om Sara Nielsen Bondes konstverk.

Besökarna fick en privat, gratis visning, Silvia berättade och de fick känna på Sara Neilsen Bondes skulpturer i brons, betong och andra material.

Sara Nilesen Bonde har bland annat ställt ut på Artipelag. Hon deltog också i skogsutställningen ”Tyst vår” vid Kaknästornet i april . Här konstverket Transparent Filling.

Konstverken har temat träd och bark. De består av skulpturer av  träd och dess bark på andra sätt än vi är vana vid, i andra material, som avgjutningar – eller rent av ut och in.

– Bark Outside In har blivit en favorit hos grannarna, de vill att den ska bli kvar jämt, säger Silvia Thomackenstein.

Framtidens konstscen finns hemma

Hon tror att fenomenet att visa konst i hemmiljö inte bara en ett undantag pandemivåren 2020, utan att de kan bli en del at framtidens konstscen.

– Jag vill absolut jobba mer lokalt och bjuda in folk som bor i närheten. Det är en annan sak än att rada upp konstverk i en utställningslokal, säger hon.

Så gör du om du vill se utställningen:

Skicka ett meddelande till Silvia så bokar hon in dig med en mindre grupp och du får den exakta adressen. Utställningen pågår till 16 juni. det är gratis att gå.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.