ANNONS

Covidpatienter skickas från sjukhus till Solnas äldreboenden

Skoga äldrecentrum, Huvudsta
På Skoga äldreboende startar en särskild covidavdelning.
Solnas äldreboenden har utrotat coronasmittan – men smittade patienter fortsätter komma in från länets sjukhus.
Nu startar Skoga äldreboende en särskild avdelning för covidsjuka.
– Vi har inget val, säger Elisabet Sundelin, omvårdnadschef.
ANNONS

Skoga äldreboende i Solna öppnar en särskild avdelning för äldre som är smittade av covid-19. Beskedet förmedlades till de anhöriga under förra veckan.

– Jag blev helt paff. Min man bor vägg i vägg med den nya avdelningen och han skulle aldrig klara av att bli smittad. Det är helt galet, säger en anhörig på Skoga som Mitt i Solna pratat med.

Skickas från sjukhuset

Anledningen är enligt Solna stad att Solnas äldreboenden tvingas ta emot sjuka patienter från länets sjukhus. Bilden bekräftas av flera personer som Mitt i pratat med, till exempel stadens medicinskt ansvariga sjuksköterska, MAS.

– Vi har fått höra att det inte finns plats på sjukhusens geriatriska avdelningar. Om de är från Solna och behöver plats på äldreboende så måste vi ta emot dem, säger Elisabet Sundelin, förvaltningschef på omvårdnadsförvaltningen i Solna.

Oro bland Solnas äldre: Ingen köar till äldreboenden

Den nya avdelningen på Skoga kommer att ta emot patienter som behandlats för covid-19 men som skrivits ut från sjukhusens geriatriska avdelningar. Den är också till för patienter som kommit in till sjukhus med benbrott, stroke eller andra sjukdomar men som därefter testat positivt för covid-19.

Att patienterna skrivs ut betyder enligt Solna stad inte nödvändigtvis att de är fria från virus – bara att de inte anses vara i behov av ytterligare vård på sjukhuset.

– Vi har frågat varför de inte kan stanna till de är friskförklarade, men de har svarat att det inte finns plats. Vi har vädjat men det går inte, säger Elisabet Sundelin.

ANNONS

Smittan utrotad på alla boenden

Enligt Elisabet Sundelin har stadens äldreboenden tagit emot enstaka äldre med pågående covidsmitta under hela våren. De har då placerats bland andra smittade patienter. Nu när smittan är utrotad på stadens samtliga boenden måste man hitta en ny lösning.

– Vi kom fram till att en separat avdelning för positiva covidpatienter är det bästa. Skoga har varit utomordentligt duktiga på att stoppa smittspridning och på det här sättet kan vi isolera de smittade.

Anställda på äldreboende larmar – var fjärde boende har dött

Jakobsberg: Vi är överdrivet försiktiga

Jakobsbergs sjukhus, som är ett av de sjukhus som skickar sina patienter till Solnas äldreboenden, delar inte Solnas bild av situationen.

– Vi förhåller oss strikt till Folkhälsomyndighetens riktlinje som säger att patienterna är smittfria efter 14 dagar. Men ofta håller man kvar patienten längre. Sjukhuset är överdrivet försiktiga för att förhindra att smittan sprids, säger Mats Söderhäll, verksamhetsområdeschef på SLSO.

Han kan dock inte garantera att sjukhuset aldrig överfört några patienter som fortfarande bär på smittan.

Jag säger att vi följer de riktlinjer som föreligger.

Mats Söderhäll känner inte heller igen uppgiften om att patienter skickas från deras sjukhus på grund av platsbrist.

– Jag får inga belägg för det som Solna stad upplever. Men det finns en utbredd oro för att smittan ska sprida sig igen. Det kan bidra till den spridda bilden.

Finns fyra platser

På avdelningen på Skoga, som stod redo på måndagen, finns just nu fyra platser. Avdelningen som enbart är till för covidpatienter har en separat ingång och kommer att bemannas med specialutbildad personal.

– Det är oerhört viktigt för att förhindra smittspridning, säger Agneta Lajne, verksamhetschef på Skoga.

Oron har varit stor bland de anhöriga och många har hört av sig till Skoga med frågor.

– Detta har varit en process för både de anhöriga och personalen. Nu har vi kommit fram till en bra lösning som jag känner mig trygg i, säger Agneta Lajne.

Covid-avdelningen på Skoga kommer att hålla öppet från 22 juni till sista augusti. Vad som händer därefter är inte klart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.