ANNONS

Cubrick försenat – men kommer att bli av

Cubrick
Så här kan plätten intill rondellen nedanför kyrkan se ut om ett par år.
Kommunen är frustrerad över att Oscar Properties inte kommit i gång med planeringen av Cubrick – tegelhuset som ska byggas intill Tuletornen.
– Arbetet med detaljplanen har inte kommit framåt i den takt vi har velat, säger Regina Kevius, stadsbyggnads- och exploateringschef i Sundbybergs stad.
Oscar Properties lovar dock att bygget blir av.
ANNONS

22 byggherrar slogs 2016 om markplätten mellan Sundbybergs kyrka och Tuletornen, alldeles intill rondellen längs Tulegatan.

Vann gjorde Oscar Properties med sitt förslag Cubrick – två huskroppar i tegel med kopparinslag och grönskande terasser och balkonger.

Sedan dess har plätten stått obebyggd. Det börjar alltså brinna lite i knutarna för byggbolaget om man ska ha kommit igång med byggplanerna innan markanvisningen går ut i april nästa år.

Cubrick kommer byggas intill Tuletornen och Sundbybergs kyrka längs Tulegatan

Här, på andra sidan rondellen, är de två tegelhusen tänkta att stå. Foto:Maria Lilja

Kommunen har också börjat stampa lite oroligt då det ännu inte finns några handlingar att gå på. Ett första steg är ett samråd för att låta alla medborgare tycka till om planerna. Men inte heller för det finns ännu någon plan.

Det är frustrerande att det inte hänt något än

ANNONS

Regina Kevius

– Vi tycker att det är bekymmersamt att man inte kommit igång och att det ännu inte finns något samrådsdatum. Det är frustrerande att det inte hänt något än. Arbetet med detaljplanen har inte kommit framåt i den takt vi har velat, säger Regina Kevius, stadsbyggnads- och exploateringschef i Sundbybergs stad.

cubrick sundbyberg

Det vinnande förslaget Cubrick består av två huskroppar i tegel med kopparinslag och grönskande terasser och balkonger. Illustration: Oscar Properties.

Samtal pågår

Kommunen ligger nu på Oscar Properties för att de ska komma in med handlingar och dra i gång byggplanerna.

– Är man inte igång med planer eller detaljplaner när markanvisningen går ut i april nästa år så kan vi ge marken till någon annan. Vi har nu en pågående dialog där vi är tydliga med att vi har höga krav på den här platsen och att det är den gestaltning som de vunnit med som man ska bygga, säger Regina Kevius.

Det låter som att det finns indikationer på att utseendet på huset kan ändras?

– Den här platsen är så viktig att vi varit tydliga med att om man vinner en så stor tävling med en gestaltning, så är det också den man ska bygga, säger Regina Kevius.

Tulegatan, Tuletornen Cubrick, Sundbyberg kyrka

I april nästa år går markanvisningen för platsen ut – och kommunen kan ge plätten till någon annan. Foto: Maria Lilja

”Planerna har försenats”

Enligt Hans Aspgren, affärsutvecklare på Oscar Properties, så håller man på med detaljplanearbete inför samråd i detta nu. Något datum för när ett samråd kan hållas, kan han dock inte säga.

Vi bygger det som vi vann tävlingen på

Hans Aspgren

– Det är svårt att säga något datum. Den ursprungliga tidsplanen har försenats, säger han.

Varför då?

– Vi håller fortfarande på att bearbeta och gå igenom projektet, det finns ingen större anledning än så. Det är planering och projektering som dragit ut på tiden, säger Hans Aspgren.

Det är också det vinnande förslaget som kommer att byggas lovar han.

– Vi bygger det som vi vann tävlingen på. Kanske med någon mindre avvikelse.