Curre ger andra chanser

Curre Cederström är ordförande i föreningen Tjuvgods som hjälper före detta kriminella och missbrukare tillbaka in i samhället.
Curre Cederström är ordförande i föreningen Tjuvgods som hjälper före detta kriminella och missbrukare tillbaka in i samhället.
Kocken Aldo lagar dagens lunch till försäljning på Tjuvgods.
Kocken Aldo lagar dagens lunch till försäljning på Tjuvgods.
Stickat från Färingsanstalten säljs på Andra chansen.
Stickat från Färingsanstalten säljs på Andra chansen.
Det går att köpa musik också, här Kåklåtar av ”Konvaljen”.
Det går att köpa musik också, här Kåklåtar av ”Konvaljen”.
Några har åkt in och ut på olika anstalter, andra på behandlingshem.

Hos föreningen Tjuvgods får alla möjlighet att bryta mönstret.

– Vissa saker tar tid att träna bort, säger ordförande Curre Cederström.

Det är full rulle inne på second hand-butiken Andra chansen vid Valla torg. Personalen hjälps åt med att packa upp kläder och böcker ur kartonger och i köket förbereder kocken Aldo dagens lunch.

– Vi flyttade hit i september förra året, jag tycker att vi har blivit väl mottagna av Årstaborna, säger föreningens ordförande Curre Cederström.

Curre Cederström grundade Tjuvgods för sex år sedan. I dag har föreningen förutom butiken också ett boende i Vendelsö för före detta missbrukare och tungt kriminella.

– Det kan vara någon som tar kontakt med oss medan de sitter på anstalten och säger att ”jag vill lägga av, jag pallar inte mer”. Då håller vi kontakten när personen kommer ut och hjälper denne att få ett boende och en sysselsättning, säger han.

Enligt Curre Cederström finns det många som inte vill vända sig till andra stödorganisationer och då tar de kontakt med Tjuvgods i stället.

– Självklart ska man inte vara påverkad på jobbet och är någon våldsam åker den ut, men vi tar inga urinprover eller så. Vi arbetar i stället med att försöka få folk att säga som det är, det är så man kan börja göra någonting åt problemen, säger han.

Under intervjun tittar flera medlemmar förbi och Curre presenterar alla med en kort bakgrundshistoria. En av dem är Mikael Engelbrektsson som tillsammans med Curre vill dra igång en verksamhet för ungdomar som riskerar att fastna i missbruk och kriminalitet.

– Ungdomarna tänker inte på konsekvenserna, jag var själv helt orädd själv när jag var yngre. Så vi vill bland annat fixa praktikplatser till dem, de kan få vara i min musikstudio eller kanske hjälpa till i butiken, säger Mikael.

Curre nickar instämmande.

– Det sista de unga tänker på är att ens missbruk till exempel kan göra att man tappar tänderna.

För ungefär tio år sedan fick Curre Cederström själv mycket hjälp av en präst för att byta riktning på sitt liv. Men trots att han själv hjälper många i liknande situationer i dag är han inte nöjd.

– Det blir jag nog aldrig. Eller jo, när jag går från tvärbanan på kvällen och ser ljuset från butikens fönster, då kan jag känna mig lite nöjd, säger han.

Fakta

Hjälper till med att fixa bostad

Föreningen Tjuvgods verkar, bland annat genom arbetskooperativet Andra chansen, för att bryta utanförskap och stigmatisering som ofta möter före detta kriminella och missbrukare.

Förutom second hand-butiken har föreningen också ett samarbete med Stockholms bostadsförmedling där föreningen sköter ett antal lägenheter som hyrs ut till lämpliga personer.

Källa: tjuvgods.se