ANNONS

Curre och Ingvar i nya vägnamn

Fritidspolitikern Rickard Svensson (MP) ser fram emot att få in namnförslag på gator och torg i Norra Tyresö centrum.
Fritidspolitikern Rickard Svensson (MP) ser fram emot att få in namnförslag på gator och torg i Norra Tyresö centrum.
Vad ska vägarna i Tyresö centrums nya stadsdel vid gamla Forellskolan egentligen heta? Det ska ett gäng fritidspolitiker och ett par tjänstemän bestämma.

Men först ska de fråga medborgarna.
ANNONS

I dag är det bara en rensad yta där Forellskolan en gång låg – men tanken är att området ända fram till Tyresövägen snart ska fyllas med bostäder, vägar och torg.

Under planarbetet har platserna haft arbetsnamn som Blå parken, Blå gatan, Gröna gatan och Norra torget. Men det ska det bli ändring på. I förra veckan tillsattes en namnarbetsgrupp med fem politiker och två tjänstemän. Med hjälp av Tyresös invånare ska de lägga fram förslag på namn på gator och torg i Norra Tyresö centrum.

En av gruppens medlemmar, miljöpartisten och fritidspolitikern Rickard Svensson, har redan fått flera idéer sedan han lagt ut en efterlysning på Facebookgruppen Alla vi som är uppväxta i Tyresö.

En av idéerna han gillar bäst är att låta namnen inspireras av Forellskolan.

– Jag har själv gått på Forellskolan och tycker att NO-vägen och SO-vägen skulle passa bra, säger han.

Personligen skulle han också uppskatta förslag med personnamn kopplade till Tyresö. Till exempel är ju karaktären Gunvald Larsson i Beckböckerna av Sjöwall/Wahlöö från Bollmora.

Hur gruppen ska arbeta är inte bestämt, men Rickard Svensson tänker sig att man ska använda sig av sociala medier i någon form.

– Men det är helt öppet och vi i gruppen har inte ens haft vårt första möte. Vi vet inte ens om det finns några ramar, säger han.

Enligt kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) är tanken att gruppen ska ta in idéer utan begränsningar. I Tyresö har man till exempel traditionellt undvikit ordet gata till förmån för ordet väg, men det är inte heligt.

ANNONS

– Poängen är att gruppen ska använda sitt eget omdöme och att de ska samråda med Tyresöborna. Vill de sedan föreslå något med gata får de göra det och vill de föreslå namn på levande personer fast man inte brukar göra det, får de göra det också. Det är upp till dem, säger han.

Efter vem skulle du vilja uppkalla en väg i Norra Tyresö centrum?

Linda Bengtzing,

Trollbäcken:

– Självklart Berg­hagens väg, eller stig eller gata. Lasse tillbringade massa år boendes här i Tyresö. Och hans dotter bor kvar här än.

Eric Magnusson, Uddby gård:

– Alma Wiberg. Hon var den sista arrendefrun på gården Bollmora som ligger där Willys ligger i dag. Dessutom var hon mejerska på ett gårdsmejeri.

Maria Aro,
Krusboda:

– Forellskolans vaktmästare Mayne. Hon var väldigt omtyckt och en stor karaktär. Hon räddes inte de stora kaxiga killarna som skolkade. Hon såg till att de kom till lektionerna.
Jonas Arrestam, Stockholm:

– Johan Österman. Det är min sons lagledare i Tyresö Hanviken hockey. Det finns ingen som har en sådan ordning som Johan Österman har.
Setko Jocharevic, centrala Tyresö:

– Cornelis Vreeswijk som jag hamnade i gräl med när vi sjöng tillsammans i en lägenhet på Myggdalsvägen. Han sa att jag sjöng dåligt. Han syntes ofta här i centrum de sista åren innan han dog.