ANNONS

Curt förbjuds bygga Attefallshus på tomten

Här hade Curt planerat för Attefallshuset.
Här hade Curt planerat för Attefallshuset.
Endast ett Attefallshus har byggts i Sundbyberg sedan lagen kom 2014.

Inte så konstigt, i Duvbo är det nämligen inte tillåtet.

Villaägaren Curt Johansson vill nu att politikerna ändrar på det.
ANNONS

Reglerna för Attefallshus, uppkallat efter dåvarande bostadsminister, infördes 2014. Nu skulle det bli fritt fram för husägare att uppföra småkåkar på tomten, ofta utan bygglov.

Curt Johansson i Duvbo såg det som ett gyllene tillfälle att bygga ett extrahus. Tomten är över tusen kvadrat, så att uppfylla kravet om ett avstånd på 4,5 mellan tomtgräns och hus var inget problem.

Då sa kommunen nej, men hänvisning till Duvbos särskilda kultur- och miljöskydd. 1987 utsågs Duvbo till riksintresse, 1996 uppgraderades stadsdelen med en q-märkning.

– Jag har aldrig fått någon förklaring på varför ett Attefallshus bryter mot det. Nu använder man det kryphål som finns, men det kan aldrig ha varit lagens intention, säger Curt.

Han påpekar att det finns flera inredda uthus på tomterna i Duvbo. Att neka Attefallshus är obegripligt i dagens bostadsläge, tycker han.

– Planen var att låta min gamla mor flytta in. Attefallshus är ju ett sätt för staden att få små billiga bostäder, utan att betala ett öre. Sundbyberg ska växa med 20 000 invånare, men var ska alla bo? frågar han sig.

Curt överklagade avslaget till länsstyrelsen och sedan till nästa instans, Mark- och miljödomstolen, utan att få rätt. Nu har han skrivit ett medborgarförslag som en sista utväg att möjliggöra Attefallshus i Duvbo.

Då krävs ett politiskt beslut, säger bygglovschefen Per Lundberg.

– Reglerna för Attefallshus gäller inte för q-märkta områden, så i så fall måste man ta bort q-märkningen i Duvbo, säger han.

ANNONS

Det är inte ”jätteaktuellt”, säger byggnads- och tillståndsnämndens ordförande Lars Lindgren (MP).

– Det finns en anledning till att man haft det här skyddet så länge. Duvbo är värdefullt att bevara, och jag tycker nog inte att Attefallshus är en tillräckligt god anledning att bryta skyddet för det.

Är inte fler bostäder en god anledning?

– Det finns byggplaner på 19 000 nya bostäder fram till 2030, så nej, den orsaken är nog inte tillräcklig.

Senast Duvbos speciella regler var uppe för politisk prövning var 2015 i samband med att kommunen krävde ommålning av Duvbobon Åsa Lövbergs koboltblå hus. Det slutade med att Åsa målade huset orange. Curt Johanssons förväntningar är låga.

– Får jag nej från politikerna bygger jag en bygglovsbefriad husvagn på tomten och målar den koboltblå, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.