Cykelbanan till Spånga fortfarande stängd

Avstängd cykelväg Barkarby Spånga
Miljömedvetna Barkarbybor som vill cykla mot Spånga får fortfarande ta omvägar.
Gång- och cykelbanan längs järnvägen mellan Barkarby och Spånga har varit stängt sedan i slutet av mars, men skulle ha öppnat den 15 augusti. Nu skjuter Trafikverket upp öppnandet, men kan inte säga när det kan bli aktuellt.
– Man får hålla utkik på vår hemsida, säger Ulrika Nilsson Lokrantz på Trafikverket.

I samband med utbyggnaden av Mälarbanan (från två till fyra spår) valde Trafikverket att stänga av gång- och cykelbanan längs spåret. Banan används flitigt av cykelpendlare som åker från Barkarby station i riktning mot Spånga. Då, i slutet av mars, var beskedet att banan skulle vara stängd fram till slutet av april för att sedan stängas igen hela juni fram till 15 augusti.

Så blev det inte, utan Trafikverket höll banan stängd genom hela sommaren. Men när banan till slut skulle öppnas den 15 augusti kom beskedet att Trafikverket ännu inte kan öppna den – nu med hänvisning till byggandet av Förbifart Stockholm, mellan Barkarby och Spånga.

– Bygget av förbifarten innebär att sprängningar genomförs väldigt nära den här cykelbanan, så den är stängd av säkerhetsskäl helt enkelt, säger Ulrika Nilsson Lokrantz på Trafikverket.

Är inte det något man borde känt till tidigare?

– Ja det kan man ju tycka, jag kan inte riktigt redogöra varför det blivit så här, säger Ulrika Nilsson Lokrantz.

Istället tvingas nu cykelpendlare ta en ganska lång omväg via Ekvägen för att komma till Spånga. En av de som påverkats av avstängningen är Leif Vieri, som skulle använt cykelbanan om den inte varit stängd. Han är mycket missnöjd över hur Trafikverket hanterat informationen kring situationen.

– Hade Trafikverket haft någon som helst prio på cykeltrafiken så hade i vart fall information på deras hemsida funnits och varit korrekt. Både när det gäller cykelbanorna vid Spånga C och vid Lunda har informationen varit helt usel. De uppdaterar inte ens när en utlovad deadline passerat eller när man ser att det inte kommer hålla, skriver Leif Vieri.

Trafikverket hänvisar ändå till sin hemsida för den som vill veta när cykelbanan åter öppnar.