ANNONS

Här är cykelbanan smalare än cykelstyret

Smala cykelbanor, Gamla Essinge Broväg .Sune Manberg
Smalare än vad cykeln är bred.
59 centimeter – cykelbanan mellan Stora och Lilla Essingen är faktiskt smalare än många cykelstyren.
Ändå finns inga åtgärder planerade för de kommande åren.
– Den här cykelbanan är helt galen, säger cyklisten Sune Nanberg.
ANNONS

Rekordmånga cyklar i Stockholm. Vilka utmaningar medför det? Det fokuserar Lokaltidningen Mitt i på i en serie artiklar.

Gamla Essinge Broväg är enda vägen mellan Stora Essingen in mot Lilla Essingen och Kungsholmen. Men utrymmet på bron är minst sagt begränsat. Cykelbanan är bara 59 centimeter bred vilket faktiskt är smalare än många cykelstyren.

– Jag tänker på det i princip varje dag. Vem kom på det här, frågar sig Sune Nanberg som bor på Stora Essingen och som cyklar på bron varje dag.

Framför allt är det av säkerhetsskäl som han tycker att cykelbanan måste byggas om. Sune Nanberg vittnar om att många bilister kör fort och även kör om varandra på bron.

– Man är ju rädd att få en buss i ryggen eller en backspegel i sidan. I början hade jag en stingpinne men nu har jag en cykelkorg där bak som står ut lite. En annan risk är att pedalen ska fastna i trottoaren, säger Sune Nanberg.

Smala cykelbanor, Gamla Essinge Broväg . Sune Mamberg

Sune Nanberg håller sig inom gränsen för cykelbanan. Foto: Stefan Källstigen

Ingen åtgärd planerad

Trots den rekordsmala cykelbanan har trafikkontoret i nuläget inga planer på att bredda för cyklister.

– Sträckan identifierades i cykelplanen som en plats som behöver utredas men vi har ännu inte valt att titta närmare på den, säger Joakim Boberg, trafikplanerare som samordnar cykelplaneringen på trafikkontoret.

ANNONS

Han har inget svar på varför cykelbanan är så smal.

– Jag kan inte historiken. Generellt kan man säga att eftersom en stor del ligger på en bro så är det begränsat utrymme för alla.

Olycksdrabbad korsning säkras

I stället är det en annan del på Stora Essingen som trafikkontoret väljer att prioritera. Det handlar om korsningen Essingeringen/Badstrandsvägen.

Sommaren 2017 omkom en person i en trafikolycka på platsen och det är för att höja säkerheten som trafikkontoret nu vill anlägga två upphöjda övergångsställen, förbättrad cykelöverfart och breddade gångbanor.

Projektet ska genomföras under nästa år och beräknas kosta omkring 15 miljoner kronor.

Den här kaoskorsningen kommer fortsätta vara ett gissel för cyklister. Foto: Mitt i

Utreder nya lösningar på centrala Kungsholmen

Korsningen på Stora Essingen är den enda beslutade satsningen för cyklister på Kungsholmen fram till 2020. På sträckan Sankt Eriksgatan mellan Fridhemsplan och Fleminggatan, som många cyklister upplever som osäker, finns exempelvis inget planerad.

Men Joakim Boberg berättar att trafikkontoret tittar på förbättringar på andra platser runt Fridhemsplan.

– Vi utreder cykellösningar på Mariebergsgatan, Igeldammsgatan ner mot Kungsholmsstrand och Fleminggatan väster om Sankt Eriksgatan. Det finns anledning till fortsatta förbättringar i det området, säger han.