Den ideella organisationen En utsträckt hand i Täby och Danderyd hjälper kommunerna med integration. Deras verksamhet Cykelfiket i Danderyd står nu inför en oviss framtid då huset där deras verksamhet bedrivs står inför att rivas nästa år.

Danderyds kommun beslutade nyligen om rivningen vid kommunfullmäktige då en åtgärdsplan togs fram för flera gamla byggnader i kommunen.

Kajsa Marsk Rives, volontärsamordnare i föreningen, säger att de länge känt till planerna för rivning och att de även har haft en dialog med Täby kommun om önskan om ny plats för cykelfiket.

Men ännu har de ingen ny plats. Framtiden är osäker.

– Om vi inte har någon lokal då går det liksom inte, säger hon.

Behöver nya lokaler

Sedan fiket startade 2016 har över 1500 cyklar fått nya ägare på fiket. Många nyanlända har volontärarbetet hos dem.

– Nu är det betydligt färre flyktingar som kommer till Danderyd och Täby men behoven är fortsatt stora. Både av cyklar men även av den sociala samvaron.

Utöver cykelfiket håller även Lions, Liberalerna och Danderydscentern till i loklaerna. Kristin Eriksson, ordförande i Danderydscentern, berättar att de också känt till att byggnaden så småningom skulle rivas. De är positiva till att huset rivs men kritiserar att det ska genomföras så snart.

– Det vore rimligt verksamheterna får mer tid att hitta nya lokaler. Så länge vi inte har ny detaljplan kan det inte vara så bråttom att riva huset, säger hon.

Cykeln viktig för integration

Sedan 2015 har föreningen ett samarbete med Täby på Kemistvägen 30 i byggnaden K30 som är kommunens flyktingboende. De har bland annat läxhjälp, språkträffar och lek och pyssel.

Lennart Krantz är samordnande chef på Täby kompetenscenter med uppdrag att fördjupa integrationen. Han visste inte om att Cykelfiket kan bli utan lokaler.

Han ser verksamheten som en av många viktiga delar i integrationen. 

– Igår när jag var ute och gick så såg jag ett helt gäng som kom cyklande. Det är ett sätt att transportera sig och ett sätt att komma ut. Då det finns begränsade boendemöjligheter bidrar det till att man blir mer integrerad. Om den försvinner är det såklart en förlust.

Cykelfiket skulle inte få plats på Kemistvägen tror Lennart Krantz.

– Men det kanske finns andra lokaler i Täby kommun.