ANNONS

Cykelgaraget stryks från planerna för Helenelunds station

Inget cykelgarage vid hHelenelunds station
Det planerade cykelgaraget i två våningar vid Helenelunds station stryks ur detaljplanen.
Kommunstyrelsen har ändrat beslutet att bygga ett cykelgarage vid Helenelunds station. Anledningen är att man inte vill äventyra tidsplanen för tvärbanans utbyggnad.
ANNONS

Detaljplanen för kvarteret Hoppet, mellan Helenelunds station och E4, antogs i juni i fjol och innehöll 250 nya bostäder, slutstationen för tvärbanans Kistagren och ett cykelgarage intill stationen.

Men något cykelgarage blir det alltså inte. Enligt Trafikverket var cykelgaraget placerat för nära stambanan och området för en eventuell utbyggnad av Ostkustbanan i framtiden och överklagade detaljplanen till länsstyrelsen.

Trafikverket har överklagat Tvärbanan till Helenelund

I höstas föreslog länsstyrelsen att kommunen skulle undanta cykelgaraget från planen.

”Inte ändrat oss i sak”

Först valde kommunen att inte gå på länsstyrelsens rekommendation. I stället försökte man anpassa planerna så att de, inklusive cykelgaraget, men det var inte tillräckligt menade Trafikverket.

Nu valde kommunstyrelsen alltså att tillmötesgå Trafikverkets krav.

– Vi har inte ändrat oss i sak. Samtidigt ställs detta mot att äventyra tidsplanen för hela tvärbaneprojektet eftersom slutstation Helenelund är beroende av den här detaljplanen, kommunstyrelsens ordförande säger Henrik Thunes (M) till kommunens hemsida.

ANNONS

”Märkligt agerat”

Peter Godlund (MP), oppositionsråd i Sollentuna, tycker att det är ”märkligt agerat” av Trafikverket och länsstyrelsen.

– Det är även är ett statligt ansvar att förbättra för kollektivtrafikresenärernas situation för att få fler att välja miljövänliga färdmedel i kampen för att klara klimatmålen, säger han.

Peter Godlund (MP) Sollentuna

Peter Godlund (MP).

Nu får frågan hur en bra cykelparkering kan ordnas fortsätta studeras utanför detaljplanen.

Igång i slutet av 2023

Förberedelser för arbeten i kvarteret Hoppet har pågått under en tid. Nästa steg är att detaljplanen ska vinna laga kraft. Samtidigt är både Region Stockholms och Trafikverkets förberedelser långt gångna och flera delar av entreprenaderna är redan upphandlade.

Förhoppningen är att arbetet i Helenelund ska kunna starta senare i vår. I slutet av 2023 ska tvärbanan till Helenelunds station vara igång, enligt tidsplanen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.