ANNONS

Cykelkarnevalen drog genom stan

cykelkarneval, cykelbil
Cykelkarnevalen lockade både vanliga cyklister och en del udda sådana.
För sjätte året i rad rullade på lördagen en cykelkarneval genom Stockholm. Och arrangemanget hade lockat både vanliga cyklister - och en del väldigt ovanliga.
ANNONS

Vädergudarna var inte välvilligt inställda denna söndag, och solen lyste inte med någon annat än sin frånvaro. Ändå hade åtskilliga cykelvänner samlats på Norrbro inför karnevalstartan.

Där fanns underhållning på scen, bland annat från bandet Bicycle Beat, och diverse aktiviteter. Många prövade de märkliga cyklarna som ”Alien Bike Projekt” lånade ut – bland annat en ”svänga-fel-cykel” som visade sig svår att bemästra.

Väninnorna Eva och Gun testar en bakvänd tandemcykel.

Det gäller att vara överens och kommunicera när man cyklar med ryggen mot varandra. Foto: Anders Göransson

Väninnorna Eva och Gun testade ”kommunikationscykeln” – en tandemcykel där de bägge cyklisterna sitter med ryggen mot varandra och måste vara väldigt väl överens om både åkriktning och styrning.

– Jag skulle snarare kalla den för ”skilsmässocykel”, säger Gun och skrattar.

Cykelbilen, eller cyclocar, och konstruktören Dirk Jan Luiting.

Dirk Jan Luiting och hans cykelbil. Foto: Anders Göransson

Det var inte bara traditionella tvåhjulingar som deltog i karavanen.

ANNONS

Dirk Jan Luiting var på plats och visade upp sin ”cyclocar”, eller ”cykelbil” – en fyrhjulig, billliknande konstruktion där kraften från tramporna via ett batteri driver bakhjulen.

– Jag ville bara kolla om det funkar, och det gör det. Hela idén är att det ska vara så energieffektivt som möjligt, säger han.

Cykelkarnevalen avgick klockan 14 och rullade genom city, Kungsholmen och Vasastan för att sedan återvända till Norrbro. Arrangör var Naturskyddsföreningen, och karnevalen var en del av European Mobility Week, som är en kampanj för hållbara transportmedel i stadsmiljö.