ANNONS

Här är cykeln en väg in i samhället

Issam Shahin I Cykelfiket i Danderyd.
Issam Shahin I Cykelfiket i Danderyd.
Karolina Stenqvist och Anna-Karin Björk.
Karolina Stenqvist och Anna-Karin Björk.
Cykelmek, lite fika och en hel del skönt häng. På cykelfiket träffas nyanlända och deras nya grannar för att tillsammans fixa upp skänkta cyklar – som de nyanlända sedan får cykla iväg på.
– Jag lär mig nya svenska ord varje gång jag är här. Det är jättebra, säger Issam Shahin.
ANNONS

Det doftar hemtrevligt av kaffe och lite olja i den lilla källarverkstaden på Dalstigen. Det mjuka sorlet från prat och skratt, och ett och annat klonk från verktygen, studsar mot de grå betongväggarna. Issam Shahin visar stolt upp en grön cykel som han har varit med och gjort i trafikdugligt skick.

– Men den saknar stänkskärmar. Det ordet har jag lärt mig i dag. Det är roligt att träffa så många svenskar. Jag lär mig nya svenska ord varje gång jag är här, det är jättebra, säger han.

Just den här cykeln är han faktiskt inte så sugen på att cykla iväg på själv. Men han håller tummarna för att hitta den perfekta bland de 20 cyklar som en bostadsrättsförening lovat att skänka till fiket.

– Den här är lite för liten, så jag hoppas det kommer en större. Men jag tycker om att laga cyklar och hjälpa dem som kommer hit. Mycket familjer och så, säger han.

Från Syrien till Djursholms Ekeby

Issam Shahin flydde från Syrien till Sverige år 2015. Nu bor han i Djursholms Ekeby. …

– Det blir bra sen när jag kan cykla till skolan och affären – då kommer det gå mycket snabbare och lättare, säger han.

Cykelfiket startades av den ideella föreningen En utsträckt hand, strax innan lucia förra året. Nu, lagom till att det blivit cykelföre på vägarna igen, har de kört igång fiket efter ett litet vinteruppehåll. De håller öppet två gånger i veckan – tisdagkvällar mellan 19 och 21, och söndagar mellan 10 och 13. I sin facebook-grupp lade de ut en efterlysning på gamla cyklar – och fick stort gensvar från Danderyds- och Täbyborna.

– Vi drunknade nästan i barncyklar, så sådana behöver vi inte fler just nu. Men gärna vuxencyklar, verktyg och så vidare, säger Karolina Stenqvist, ordförande i En utsträckt hands styrelse.

ANNONS

En mötesplats

Tanken är att cykelfiket ska fungera som en social mötesplats för nya kommuninvånare och etablerade svenskar i Täby och Danderyd. En chans att träffas, umgås över en kopp kaffe och tillsammans reparera cyklar, som de nyanlända sedan får ta med sig hem – tillsamman med en hjälm och ett lås. Runt ett tjugotal cyklar har fått en ny ägare sedan gruppen startade.

– Många har inte tillgång till någon bil. Då är cykeln ett smidigt transportmedel som kan underlätta både i vardagslivet och det sociala, och göra det möjligt att ta sig till skolor och jobb, säger Karolina Stenqvist.

Men en minst lika viktig del är också just den sociala biten, säger Anna-Karin Björk, som är volontär på cykelfiket.

– Jag tror det är viktigt med aktiviteter, och att få känna att man fyller ett syfte. Veta att man har sin plats och att man är väntad och uppskattad. Att någon frågar efter en. Det behöver vi nog alla, säger hon.

För Magedi Elhodaiby, som kom till Danderyd för ungefär för fyra månader sedan, har cykelfiket varit till stor hjälp. Nu vill han i sin tur hjälpa dem som kommer till fiket.

– Alla har hjälpt mig så mycket, nu kan jag få hjälpa andra. Det känns väldigt bra, säger han.

 Volontärer samlar kraft

En utsträckt hand bildades hösten 2015, under den stora flyktingkrisen. Volontärer i Danderyd och Täby gick ihop för att samla kraft.

– Det var många som kände sig maktlösa och alla ville hjälpa till på något sätt. De som blev placerade i kommunerna fick hjälp med ett boende, men lägenheterna var helt tomma. Många sov på bara en filt på golvet under flera veckor, säger Karolina Stenqvist.

Efter ett inlägg på Facebook, där gensvaret var enormt, startades en klädinsamling i Danderyd, dit hundratals människor kom och lämnade kläder som de hade samlat in. Efter det har föreningen växt – och har i dag en rad olika hjälp- och integrationsverksamheter. Allt från faddrar till korplag. Och de är ständigt på jakt efter fler volontärer.

”Jag lär mig nya svenska ord varje gång jag är här”

– Man behöver inte kunna meka för att vara volontär här. Man kan lära sig, eller så kan man göra något helt annat.

Alla är välkomna, och det gäller för alla våra aktiviteter, säger Anna-Karin Björk.

Cykelmek, lite fika och en hel del skönt häng. På cykelfiket träffas nyanlända och deras nya grannar för att tillsammans fixa upp skänkta cyklar – som de nyanlända sedan får cykla iväg på.

– Jag lär mig nya svenska ord varje gång jag är här. Det är jättebra, säger Issam Shahin.

Läs mer:


Fakta

En utsträckt hand

En utsträckt hand är ett initiativ som bygger på att stötta nyanlända flyktingar i Danderyd och Täby, som nyligen fått sin första egna bostad i någon av kommunerna. Målet är att hjälpa flyktingarna med att komma igång med sina nya liv.

En utsträckt hand är en ideell förening, som har valt att fokusera på tre områden:

1. Materiella behov i form av möbler och cyklar.
2. Sociala aktiviteter och fadderskap.
3. Dialog med kommuner, myndigheter och andra organisationer.

Deras facebook-grupp har i skrivande stund 2 065 medlemmar.

ANNONS