ANNONS

Lösgrus orsakar var tredje cykelolycka i Stockholm

Jenny Stenberg cykel cyklist grus
Jenny Stenberg cyklar alltid lugnt.
Nu i mars ligger grus och sand kvar efter vinterns halkbekämpning. Då löper cyklister i stan stor risk att halka och skada sig på det lösa gruset.
– Jag tar det lugnt, säger cyklisten Jenny Stenberg på Torsgatan.
ANNONS

De senaste tre åren visar att en tredjedel av antalet skadade cyklister i Stockholms län i mars är orsakade av löst grus. Detta enligt rapporter från akutsjukvården. Siffrorna kommer från skadedatabasen STRADA, som sammanställs av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), och omfattar hela Stockholms län.

På Torsgatan träffar Mitt i Vasastan cyklisten Jenny Stenberg:

Vad tänker du när du hör att grus är orsaken till var tredje cykelolycka i mars månad?

– Grus är läskigt. Men man får cykla försiktigt, säger Jenny Stenberg.

Känner du till några cykelstråk som har mer grus än andra?

– Nej, det gör jag inte och jag cyklar över hela stan. Men jag tar det lugnt. Den värsta fienden är andra cyklister. Vi bor i en storstad. Det är köer, även för cyklisterna.

Har du råkat ut för en olycka någon gång på grund av gruset?

– Nej.

ANNONS

Så många cykelolyckor i Stockholms län orsakas av grus

Källa: Strada

Vad tänker du om att gruset orsakar så många cykelolyckor?

Stefan Modigh, Södermalm
Då kan man ju köra långsammare. Jag tycker att cyklisten också får ta sitt eget ansvar. Man kan inte kräva att det ska vara sopat överallt. Överlag tycker jag att man måste ha lite mer cykelvett här i stan, och inte köra så fort. I andra städer samsas barnvagnar, cyklister, cykelvagnar, sparkcyklar. Man kör långsammare. Men här ska man ta världsrekord varje gång,
Anders Bengtsson, Östermalm
Vädret ändrar sig så mycket nu. Det är svårt och jobbigt när det är mycket grus.
Kim, Kungsholmen
Vintrarna ser så olika ut, och sopningen av cykelbanorna kanske kan anpassas efter hur mycket grus som finns istället för ett speciellt datum. Men jag tycker också att cyklisterna får ta eget ansvar. Precis som bilisterna får man anpassa sig efter väderleksförhållanden, och om det har sandats och saltats.
ANNONS