ANNONS

Cykelställ på höjden testas i Stuvsta

Tyskland och Holland är föregångsländerna när det gäller effektiv cykelparkering.

Huddinge har inspirerats och nu testar man en ny lösning i Stuvsta.
ANNONS

Tyskland, Danmark och Holland har gjort det. Stockholm och Malmö har också gjort det. Nu är det Huddinges tur, närmare bestämt Stuvstas, att få cykelställ med två våningar. I alla fall på prov.

Kommunensgatukontor installerar nu den nya typen av cykelställ i Stuvsta centrum i anslutning till pendeltåget. Syftet är att skapa mer plats för cyklar.

– Vi inleder med att pröva i väldigt liten skala, i starten handlar det om plats för två cyklar i två våningar. Det är en liten bit av en väldigt stor modul som kan hamna här i framtiden, säger Alexandra Mattsson, projektledare på kommunens gatu- och trafikavdelning.

Det nya cykelstället med en extra våning kommer att testas vid cykelparkeringen som ligger under tak, vid nedgången till pendeltåget från Stuvsta torg.

– Vi kommer själva att vara där och titta ibland för att se hur det här används och om man förstår hur man ska använda den, säger Alexandra Mattson.

Det är inte någon direkt komplicerad konstruktion. Genom att dra i ett handtag så ska man kunna få ner ”övervåningen” en bit, och med hjälp av en skena puttar man upp cykeln.

På så sätt får man plats med många cyklar på liten yta. En av kommunens trafikingenjörer, Amir Spahovic, har testat lösningen tidigare.

– Det är inte så svårt som man tror att få upp cykeln, jag skulle säga att de flesta klarar det, men kanske inte alla, säger han och fortsätter:

– Det är en väldigt bra lösning för stora städer som vill främja cyklisterna. Det är stora trängselproblem vid stationerna, det har man sett i till exempel Holland och Tyskland. Med en sån här parkering så optimeras ytan, säger Amir Spahovic.

ANNONS

Huddinge kommun är intresserad av vad cyklister tycker om lösningen. Den som har synpunkter kan kontakta gatukontoret.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.