Ovanligt många cyklar har stulits på Södermalm

Många fler cykelstölder i januari och februari i år än förra året.
Många fler cykelstölder i januari och februari i år än förra året.
Med värmen börjar cykeltjuvarnas framfart på Södermalm.
Men redan under årets första månader har ovanligt många cyklar anmälts stulna.
Ett bra lås är avgörande för att hindra tjuvens framfart, enligt Stöldskyddsföreningen.

Under årets första månader har de anmälda cykelstölderna på Södermalm ökat med 48 procent jämfört med motsvarande period i fjol, enligt siffror från Brå. Från 93 till 138 stycken.

En orsak som pekas ut är att snön försvunnit tidigt och att många stockholmare inte behövt vänta in våren för att ta cykeln till jobbet.

Rekordmånga hojar stals i fjol

Under 2018 anmäldes fler cyklar stulna i stadsdelen än något år tidigare som Brå har fört statistik, 1 864 stålhästar jämfört med 1 379 året innan.

Brås statistik visar också att det är under mars och april som anmälningarna om stulna cyklar börjar sticka iväg för att sedan nu kulmen på sommaren – cykeltjuvarnas säsong har med andra ord börjat.


Cykelstölderna över året

Siffrorna visar hur anmälningar om cykelstölder i Stockholms kommun sticker iväg i mars och april och når sin kulmen under augusti.

Källa: Brå


Få cykelstölder klaras upp

Eftersom väldigt få cykeltjuvar ställs inför rätta uppmanar Stöldskyddsföreningen cykelägare att göra vad de kan för att minimera riskerna.

– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Här är låset och hur man låser fast sin cykel det som är avgörande för att få behålla sin cykel och låsningen är också ett krav för flertalet försäkringsbolag, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Fakta

Så minskar du risken att få din cykel stulen

  • Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.
  • Lås fast cykeln i ett fast objekt, helst i både ram och båda hjulen.
  • Lås om möjligt in cykeln inomhus över natten.
  • I offentlig miljö, skruva loss sadeln så den inte blir stulen, dessutom blir cykeln blir mindre attraktiv att stjäla.
  • Lämna cykeln på upplysta platser med insyn så ökar chansen att någon kan se ett stöldförsök och skrämma iväg tjuven.
  • Skriv ner ramnumret på cykeln. Om cykeln blir stulen kan du ange numret till polisen och de får lättare att identifiera just din cykel.
  • DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.
  • Lås batteriet om du lämnar din elcykeln obevakad en kortare stund. Ta med batteriet om du ska vara borta längre stunder.