ANNONS

Cykelstölderna skjuter i höjden i Solna

stöld av cykeldelar ökar
Fler cykelstölder i februari i år än förra året.
Under det snöfria februari valde många Solnabor att ta cykeln till jobbet. Tråkigt nog kan det också vara orsaken till att cykelstölderna ökade då. Ett bra lås är avgörande för att hindra tjuvens framfart, enligt Stöldskyddsföreningen.
ANNONS

Under februari ökade de anmälda cykelstölderna i Solna jämfört med motsvarande månad i fjol. 28 anmälningar om cykelstöld gjordes, medan 22 anmälningar gjordes förra året i februari, enligt siffror från Brå som Stöldskyddsföreningen tagit fram.

En orsak som pekas ut är att snön försvunnit tidigt och att många Solnabor inte behövt vänta in våren för att ta cykeln till jobbet.

Brås statistik visar också att cykelstölderna i Solna accelererar i mars-april och når sin peak i juni. Dock var cykelstölden i Solna som störst i augusti förra året då 150 anmälningar gjordes.

Få cykelstölder klaras upp

Eftersom väldigt få cykeltjuvar ställs inför rätta uppmanar Stöldskyddsföreningen cykelägare att göra vad de kan för att minimera riskerna.

– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Vilket lås man har och hur man låser fast sin cykel är avgörande för att behålla sin cykel, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Fakta

Så minskar du risken att få din cykel stulen

  • Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.
  • Lås fast cykeln i ett fast objekt, helst i både ram och båda hjulen.
  • Lås om möjligt in cykeln inomhus över natten.
  • I offentlig miljö, skruva loss sadeln så den inte blir stulen, dessutom blir cykeln blir mindre attraktiv att stjäla.
  • Lämna cykeln på upplysta platser med insyn så ökar chansen att någon kan se ett stöldförsök och skrämma iväg tjuven.
  • Skriv ner ramnumret på cykeln. Om cykeln blir stulen kan du ange numret till polisen och de får lättare att identifiera just din cykel.
  • DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.
  • Lås batteriet om du lämnar din elcykeln obevakad en kortare stund. Ta med batteriet om du ska vara borta längre stunder.
ANNONS