ANNONS

Cykelstölderna sommartid i Bro har ökat lavinartat

Har du koll på din cykel i sommar? Inte. Då bör du kanske skaffa ett bättre lås, tipsar polisen. Cykelstölderna sommartid har nämligen skjutit i höjden.
ANNONS

Just nu försvinner det väldigt många cyklar i Upplands-Bro. Bara senaste veckan har polisen fått in ett antal anmälningar om personer som blivit av med sin cykel. Mitt i:s läsare har också hört av sig och en insändarskribent skrev nyligen ”veckans buse är du som gick in på vår tomt i Kungsängen och stal min blå mountainbike av märket Peak! ”

Sommaren 2010 anmäldes sammanlagt 20 cyklar som stulna i Upplands-Bro under månaderna maj till och med augusti, samma period fem år senare har 61 cyklar anmälts stulna, enligt uppgifter från Brottsförebygganderådet (Brå) En skillnad på 110 procent.

Polisen i Upplands-Bro ser en avsevärd ökning, bara i maj och juni i år har 23 cyklar försvunnit från sina ägare. Polisen uppmanar nu alla att se över sina lås och var man ska ställa sin cykel.

– Folk är slarviga på att låsa fast sina cyklar med godkänt lås vid föremål, kan man inte det så lås bör man låsa in cykeln någonstans, annars blir man av den. Köper man en cykel för 10 000 och köper ett lås för 50 spänn så är man snål, man ska kosta på sig ett godkänt lås, säger Björn Svensson, lokalpolis i Järfälla.

Han uppmanar också cykelägare att se över sina cyklars ramnummer och hålla koll på dessa så att polisen lättare kan identifiera vilka som äger de cyklar som de får in. I nuläget anser han att personer sällan vet viket ramnummer de har.

– Vi drunknar i cyklar med anledning av detta. Vi har ju ganska mycket hittegodscyklar, många blir slängda och hittar vi inte ägarna så drunknar vi i dem, säger han.

Det vanliga misstaget cyklister gör, enligt cykelhandlaren Dick Öberg, är att låsa fast cykeln på fel sätt. Man bör alltså låsa fast den vid ett föremål i ramen och inte bara nöja sig med att låsa fram – och bakhjul som lätt kan tas loss. När det gäller lås är hans erfarenhet att kunder mest köper slanglås eller enklare kedjor, som oftast är sårbara för att de inte har härdat stål i exempelvis vajrarna.

– Bygellås är ju att föredra för att de är starkast, de är ju gjorda av granit så de tål ju verkligt mycket. Du måste elektroniska verktyg eller hydrauliska för att få upp dem, det går ju inte med en bultsax, säger han.

Men bygellås är trots allt dyrare och ligger på en prisklass mellan 500 och 1000 kronor, till skillnad från de billigare som ligger på 200 kronor. Kvar finns en hög brottsstatistik vad gäller cykelstölder i Upplands-Bro. Nu återstår att se om den vänder.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.