Med våren tittar också cykeltjuven fram i Danderyd

cykelstöld.
Cykelstölderna i Danderyd ökade 2019.
Under januari och februari stals fler cyklar än motsvarande tid föregående år. Men ett bra lås är avgörande för att hindra tjuvens framfart, enligt Stöldskyddsföreningen.

Under februari har de anmälda cykelstölderna i Stockholms län ökat med 16 procent jämfört med motsvarande månad i fjol, enligt siffror från Brå som Stöldskyddsföreningen tagit fram.

En orsak som pekas ut är att snön försvunnit tidigt och att många stockholmare inte behövt vänta in våren för att ta cykeln till jobbet.

Även i Danderyd ökade stölderna något. Under de två första månaderna av 2019 anmäldes nio cykelstölder i kommunen, att jämföra med motsvarande tid 2018 då det stals sex cyklar. I februari 2017 anmäldes nio cyklar stulna.

I mars och april som stölderna ökar

Men cykeltjuvarnas högsäsong har bara börjat. Brås statistik visar att det är under mars och april som anmälningarna om stulna cyklar sticker iväg.

Få cykelstölder klaras upp

Eftersom väldigt få cykeltjuvar ställs inför rätta uppmanar Stöldskyddsföreningen cykelägare att göra vad de kan för att minimera riskerna.

– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Här är låset och hur man låser fast sin cykel det som är avgörande för att få behålla sin cykel och låsningen är också ett krav för flertalet försäkringsbolag., säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Fakta

Så minskar du risken att få din cykel stulen

  • Lås inte endast med tillverkningslåset, utan lägg lite pengar på ett ordentligt certifierat lås.
  • Lås fast cykeln i ett fast objekt, helst i både ram och båda hjulen.
  • Lås om möjligt in cykeln inomhus över natten.
  • I offentlig miljö, skruva loss sadeln så den inte blir stulen, dessutom blir cykeln blir mindre attraktiv att stjäla.
  • Lämna cykeln på upplysta platser med insyn så ökar chansen att någon kan se ett stöldförsök och skrämma iväg tjuven.
  • Skriv ner ramnumret på cykeln. Om cykeln blir stulen kan du ange numret till polisen och de får lättare att identifiera just din cykel.
  • DNA-märk din cykel och cykeldelar, det hjälper polisen att binda tjuven vid brottet och ökar dina chanser att få tillbaka din cykel om den blir stulen.
  • Lås batteriet om du lämnar din elcykeln obevakad en kortare stund. Ta med batteriet om du ska vara borta längre stunder.