Min lokala hjälte

Cyklar igen -för att uppmärksamma brottsoffer

Gerardo Espejos cyklar för Cykelstödet.
Gerardo Espejos cyklar för Cykelstödet.
Gerardo Espejo blev svårt knivskuren för tre år sedan.
Gerardo Espejo blev svårt knivskuren för tre år sedan.
Vid Dalarö tullhus.
Vid Dalarö tullhus.
Förra året cyklade Dalaröbon Gerardo Espejo från Luleå till Ystad för att uppmärksamma brottsoffer och deras anhöriga. På lördag gör han det igen, fast denna gång, en något kortare sträcka och i sällskap.

Gerardo Espejo skadades allvarligt efter att han knivhöggs på sin födelsedagsfest för tre år sedan. Två år efter överfallet, och en lång väg tillbaka, bestämde han sig för att uppmärksamma brottsoffer och deras anhöriga. Förra året cyklade han därför ensam och oförberedd mellan Luleå och Ystad -för att du är lika oförberedd när du blir överfallen.

– Det var många som kontaktade mig efter att jag cyklat förra året och undrade hur de kunde bidra. Det gjorde att jag nästan direkt bestämde mig för att göra om det, säger Gerardo bara ett par dagar innan han sätter sig på cykeln igen.

– På lördag klockan 9.01 kommer jag att starta vid Haninge kulturhus och cykla till Nynäshamn där Brottsofferjouren Haninge- Nynäshamn kommer att ta emot. Sedan går turen vidare för att avslutas på Smådalarö gård. Totalt blir det ungefär 10 mil.

Till sällskap har han Socialnämndens ordförande Petri Salonen (c) med sig på cykelturen.

– Han ville vara med och tog det självklart att engagera sig.

Utöver Petri Salonen så har Gerardo varit i kontakt med Rikspolischef Dan Eliasson.

– Han är medveten om Cykelstödet men kan inte närvara eftersom han var upptagen på annat håll.

Förra året så var det en medialt uppmärksammad cykeltur, i år bjuder Gerardo in hela landet att själva delta.

– Var och en kan delta utifrån sina möjligheter, man behöver inte cykla. Det kan räcka att ta en promenad till affären. När och hur du vill delta bestämmer du själv, sen tar du en bild och lägger upp med haschtag ”Cykelstödet 2016”, eller så kan du mejla mig så lägger jag upp det.

Under dagen uppmuntras det också att skänka pengar till Brottsofferjouren Haninge-Nynäshamn och RAV, Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade. De föreningar som hade stor betydelse för Gerardo själv, tiden efter överfallet då myndigheterna inte gav det stöd han behövde.

– Men den insamlingen pågår ju egentligen hela tiden, året om, det är bara att jag vill uppmärksamma det extra genom Cykelstödet.

Till nästa år vill Gerardo göra projektet Cykelstödet till en förening.

– Jag vill göra det till en förening där tanken är att vi ska kunna komma ut i skolor och föreläsa om vad som faktiskt händer med brottsoffer och anhöriga. I dag har vi fått till svar från de flesta skolorna att det inte finns pengar för att ta in föreläsare, även om de skulle vilja. Målet är att vi ska kunna ha en pott med pengar genom bidrag och donationer som ska bekosta det.