Nära två cyklar om dagen stjäls i Huddinge

Cykelstölderna blir fler i kommunen.
Lås hellre fast cykeln i ramen än i något av hjulen – cykeltjuvarna plockar ofta med sig resten av cykeln.
Cykelstölderna har ökat i flera Södertörnskommuner. I Huddinge ligger stölderna på en fortsatt hög nivå – 56 stölder anmäldes bara i juli.
– Det som jag reagerat lite på är att det stjäls mycket på folks hemadresser och tomter, säger Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge.

Cykeltjuvarna har varit aktiva i flera Södertörnskommuner under sommaren. Mitt i har tidigare rapporterat om en explosionsartad ökning av anmälningar i Tyresö under juni och på måndagen uppgav Haningepolisen att man ser en våg av cykelstölder.

Även i Huddinge ligger antalet anmälningar högt. Bara juli månad anmäldes 56 cykelstölder i Huddinge, vilket är nära två stölder per dag. Den senaste veckan, från den 30 juli till 5 augusti, har tolv cykelstölder anmälts.

– Det som jag reagerat lite på är att det stjäls mycket på folks hemadresser och tomter. Annars är problemet störst på Huddinge station och Stuvsta station, säger Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge.

Hon har däremot inte sett någon våg av stölder, utan menar att problemet är relativt konstant i kommunen. Anmälningarna i juli har dock ökat år för år sedan 2015, med undantag för 2017 då en nedgång syns i statistiken.

Lastar in cyklar

En del cyklar stjäls av en slump när tjuven vill ta sig hem från en fest sent på natten. Men polisen upplever också att det blivit vanligare att ligor åker runt i skåpbilar och lastar in cyklar i villaområden. Det största problemet är att få anmäler stölderna och att brotten därför blir svåra att klara upp.

– Polisen drunknar oftast i upphittade cyklar som vi inte hittar ägare till eftersom folk tror att det inte är någon idé att anmäla, säger Anna Schelin.

Hon uppmanar därför drabbade att ringa eller gå in på polisens hemsida och anmäla stölden direkt.

Anna Schelin.

Anna Schelin, kommunpolis i Huddinge. Foto: Maria Nykvist

Så skyddar du dig mot stölderna

En del av cyklarna som stjäls skeppas över Östersjön, men enligt Anna Schelin säljs de flesta cyklarna på Blocket.

– Många köper begagnade cyklar utan att kolla om de är stulna, så ett bra tips är att kolla ramnumret och höra av sig till polisen, säger Anna Schelin.

För att skydda sig bör man skriva upp ramnumret och gärna dna-märka sin cykel. Man bör också låsa fast den i ramen med ett hårt lås.

– En del låser fast i framhjulet och då står i bland hjulet kvar och de har tagit hela cykeln, säger Anna Schelin.

”Tacksamt om alla hjälps åt”

Hon uppmanar också människor att hålla lite extra koll när man rör sig vid platser med många cyklar.

– Om det är någon som står och mekar med en cykel, står den med en cykelnyckel eller med en stor bultsax? Det är tacksamt om vi alla hjälps åt och har koll, säger Anna Schelin.

Om man blir vittne till en pågående cykelstöld ska man ringa 112. Polisen välkomnar också tips om cykelgömmor där de stulna cyklarna förvaras på 114 14.

Fakta

Så många cykelstölder anmäldes i juli 2015-2019

Juli 2019: 56 anmälningar

Juli 2018: 52 anmälningar

Juli 2017: 36 anmälningar

Juli 2016: 48 anmälningar

Juli 2015: 40 anmälningar

Källa: Polisen i Huddinge