Cyklar vanliga dykfynd

Idrottsplatsarbetaren Magnus Ramberg hämtar upp en cykel som Leif Larsson, även han idrottsplatsarbetare, hittat vid hoppklipporna i Barnsjön.
Idrottsplatsarbetaren Magnus Ramberg hämtar upp en cykel som Leif Larsson, även han idrottsplatsarbetare, hittat vid hoppklipporna i Barnsjön.
Nästan varje sommar rapporterar svenska medier om vassa spetsiga föremål som på okända vis hamnat i vattnet vid badplatser.

I Tyresö har man inte hittat några spett eller pålar – däremot är det vanligt med cyklar och en och annan moped.

Vid trolska och spegelblanka Barnsjön finns det ännu inga badgäster, och människorna här håller sig mest ovan vatten.

Undantaget är Leif Larsson som med sin gastub skapar bubblor på ytan vid en av badbryggorna.

Då och då dyker han upp med mindre skräp, en glasburk eller en och annan flaska. Därför är det lite överraskande när han kommer upp med något som ser ut som en plastboll i händerna. Det visar sig vara ett riktigt tungt eldflammigt bowlingklot.

– Undervattensbowling! Eller så är det någon som bowlat på isen, filosoferar Leif.

De flesta andra vardagar arbetar han med att se till att kommunens idrottsanläggningar fungerar – men inför badsäsongen brukar han och kollegan Magnus Ramberg få i uppgift att söka av bottnarna vid de kommunala badplatserna.

Syftet är att förhindra att badgäster gör sig illa på vassa uppstickande föremål.

– Förra året hittade vi en moped här vid bryggan. Vi fick dra upp den med snöre vid strandkanten. Det var inte helt lätt, berättar Magnus Ramberg.

Nere på Barnsjöns botten är det svampigt, svart och dyigt.

Temperaturen uppskattar Leif Larsson så här års till 4–5 grader och de nakna fingrarna blir lätt stela.

– Sticker man ner en arm i dyn blir det alldeles svart runt omkring, berättar han.

Ett av de vanligare större fynden från botten på sjöar och hav är cyklar. Varje försäsong räknar Leif och Magnus med att hiva upp tre till fem stycken.

På andra sidan sjön, vid den populära hoppklippan, är det just vad Leif hittar. Magnus får dra upp den signalfärgade hojen med ett snöre som Leif knutit fast.

– Det kanske är ett skönt sätt att bli av med en cykel, att kasta den i vattnet, men om någon hade hoppat ner på den hade den kunnat fastna, säger Magnus.

Då och då om somrarna händer det att svenska medier rapporterar om pålar och spett som på okända vägar hamnat vid bryggor och hopptorn.

Spekulationerna går då vilda om att någon illvillig person placerat ut dem.

– Men vi har aldrig hittat något liknande här i Tyresö och vi har hållit på i mer än tio år. Jag har faktiskt alltid tänkt att det är skrönor, säger Magnus Ramberg.

I mitten av sommaren, förmodligen i juli, är det dags för nästa sjöbottenkontroll av de kommunala baden.

Fakta

Här dykstädas det vid badplatserna

Albybadet

Rakstabadet

Strandbadet

Sandholmarna

Trinntorpsbadet

Öringebadet

Barnsjön

Hästhagsbadet

Kumlabadet

Källa: Tyresö kommun