Cykling mot enkelriktat – nu även i söderort

Dubbelriktad cykling tillåts på vissa gator. Vägmärket "Enkelriktad trafik" ersätts med skylten "Cykel i motsatt riktning."
Dubbelriktad cykling tillåts på vissa gator. Vägmärket "Enkelriktad trafik" ersätts med skylten "Cykel i motsatt riktning."
Nu blir det tillåtet att cykla mot trafiken på vissa enkelriktade gator i söderort.

– Ny skyltning kommer upp under veckan, säger Per-Åke Tjärnberg, projektledare på trafikkontoret.

Hittills har 250 kvarter anpassats för dubbelriktad cykling på enkelriktade gator i Stockholms innerstad. Nu har turen kommit till västerort och söderort. I Enskede och Hägersten har tre gator valts ut.

– Det här handlar om att underlätta för de lokala cyklister som slipper ta en rejäl omväg runt ett kvarter för att ta sig hem, säger Per-Åke Tjärnberg till Lokaltidningen Mitt i.

Cyklister och bilister kommer att märka av förändringen genom att vägmärken byts ut och det målas tydliga markeringar i vägbanan. Gatorna har valts ut utifrån att de är tillräckligt breda, har 30 kilometer i timmen som maxgräns och måttliga cykelflöden.

– När vi inför en sådan här förändring är det viktigt att trafikanter blir uppmärksamma på att man delar gatuutrymmet och möts på nya sätt i trafiken. Exempelvis kommer cyklister kunna köra ut från gator där det inte tidigare varit möjligt att cykla ut till en anslutande gata, säger Per-Åke Tjärnberg i en kommentar.

De gator som berörs i söderort är

Hägersten:

Tellusborgsvägens lokalgata (sträckan mellan Oktobergatan och Ringdansvägen)

Enskede:

Fågelkärrsvägen (sträckan mellan Enskedevägen och Nynäsvägen)

Iggesundsvägen (sträckan mellan Långåkersvägen och Skönsmovägen)