ANNONS

Vill stoppa cykling på ridvägar – livsfarligt

Konflikterna mellan ryttare och cyklister i Täbyskogarna ökar.
Vansinneskörande cyklister är ett problem på ridvägar. Nu krävs ett cykelförbud.
Konflikterna mellan cyklister och ryttare ökar i skogen.
Ryttare och cyklister borde kunna samsas på ridvägarna tycker Täby MTB-klubb.
Livsfarligt att cykla på ridvägar. Ida sköld vill förbjuda cykling på ridvägar. Konflikter mellan cyklister och ryttare i skogen ökar.
Ida Sköld vill förbjuda cykling på ridvägar. Till dess är nyckelordet kommunikation.
Ida Sköld red på en markerad ridslinga när hon krockade med ett gäng cyklister och tvingades kasta sig av sin panikslagna häst.
– Hur är det möjligt att hästar och cyklister har samma vägar i skogen? Det är livsfarligt, säger hon.
ANNONS

Ida Sköld som driver ridverksamhet med islandshästar på Löttinge gård rider ofta ut med barngrupper.

Den här lördagen var hon ensam på den markerade ridvägen för att vänja en häst vid Täbyskogarna. Med sig hade hon en handhäst i grimma och grimskaft.

Hon hade vid flera tillfällen varnat kommunen för den branta backen med den igenväxta kurvan. Buskar hade kapats ned, fast i fel backe.

– Jag var på väg upp när ett gäng cyklister kom farande ut kurvan. Det gick jättefort. Jag vet inte om det var fem eller tio pers. När alla skulle sakta in.., det blev bara en stor metallklump, säger Ida Sköld.

Hon släppte taget om handhästen, som tvärvände och skenade hem. Den andra hästen blev panikslagen och ställde sig på bakbenen. Ida kastade sig av.

– Jag blev jättearg. Nu var det bara jag.  Men tänk om jag hade haft barn som inte har så bra koll på hästar med mig? Tänk om min åttaåriga dotter hade varit med, säger hon.

Tre mil ridvägar

Täby kommun har ett tre mil långt nät av ridvägar. Det finns inget förbud mot att springa eller cykla på ridvägarna så länge man följer allemansrätten, det vill säga att man inte stör eller förstör.

Hur är det ens möjligt att kommunen tillåter att hästar och cyklister har samma vägar i skogen?  undrar Ida Sköld.

– Jag förstår att cyklisterna vill göra de som de brinner för och inte cykla i någon skitfart. Men det är livsfarligt, säger hon.

ANNONS

Istället för att ställa cyklister och hästfolk mot varandra borde kommunen lyfta frågan. En lösning är att låta cyklisterna hålla till på gångstigarna.

– Det blir större komplikationer om en häst blir rädd än om en löpare blir rädd. Hästar kan sparka och skena. Vänta bara tills någon får en svår hjärnskada, säger Ida Sköld.

Vett- och etikettlista

Sedan krocken på ridvägen undviker Täby MTB-klubb att cykla på vissa utsatta sträckor. Man har även tagit fram en vett- och etikettlista för sina medlemmar om hur man beter när man möter ryttare.

– Förstår man hur hästar reagerar och att de är flyktdjur så kanske vi kan få en bättre relation ute i naturen, säger Mats Arnamo, ledare och styrelseledamot i Täby MTB-klubb.

Cykelklubbarna i Täby har gjort ett fantastiskt arbete och tagit ansvar för sina medlemmar, tycker Ida Sköld. Idag är problemet de cyklister som inte är med i någon klubb.

Sanna Lanne som är arrendator i Rönninge by tycker att Täby kommun borde följa Lidingös, Göteborgs och Trollhättans exempel och helt förbjuda cykling på markerade ridvägar. Det handlar om såväl cyklistens, ryttarens som hästens säkerhet.

– Det går så fort. Du har inte en chans att reagera när 600 kilo häst exploderar i en dynamitattack, säger Sanna Lanne.

Huggit ner buskar

I ett försök att minska konflikterna på ridvägarna har kommunen satt upp varningsskyltar och huggit ner buskar vid farliga mötesplatser.

– Att helt förbjuda cykling på ridvägar har inte diskuterats, säger My Rönnols, fastighetschef vid Täby Fastighets AB.

Ett mål i det nyligen antagna friluftsprogrammet är dock att i framtiden skapa särskilda mountainbike-leder i skogen.

Täby MTB-klubb tror inte på ett förbud. Det funkar sällan i praktiken har andra exempel visat. Det finns även en rättviseaspekt.

– Varför ska hästarna ha företräde? Terrängcykling är populärt och vi har ett stort tillskott av nya medlemmar, särskilt på ungdomssidan. Vi borde kunna samsas i naturen. Det finns gott om plats, säger Mats Arnamo.

Fakta

Pinga aldrig på en häst

 • Hästen är ett flyktdjur. Om den uppfattar dig som en fara är dess naturliga instinkt att vända om och fly vilket kan leda till allvarliga olyckor.
 • Kör långsamt på ridvägar – överraska aldrig en häst.
 • Pinga inte på en häst, den känner inte igen ljudet.
 • Låt hästen förstå att du är en människa, genom att sakta in, kliva åt sidan, prata med ryttaren och låta hästen uppfatta din doft.
 • Fråga ryttaren om det är okej att cykla förbi och håll avstånd till hästen.
Källa: mtbtaby.se
Fakta

Kommunen satsar på friluftslivet

 • I kommunens nya friluftsprogram finns planer för en MTB-bana i Skavlöten, samt ett utegym i Erikslund.
 •  Elljusspåren i Ella gård, Erikslund och Skavlöten kommer att få bättre belysning.
 • På längre sikt finns även förslag om nya eller ombyggda friluftsgårdar i Ensta och Skavlöten.
 • Som Mitt i berättat öppnar även konstsnö för snölek, pulkaåkning och skidåkning för nybörjare och barn i Skavlöten till sportlovet om vintervädret håller i sig.
Källa: Täby kommun
Fakta

Danderyd har ridvägsnät - men inte Vallentuna

 • Danderyd: Kommunens ridvägssnät är sammanlagt 1,5 mil långt och utgår från Djursholms Ridhus. Spåren är i huvudsak förlagda till den gamla banvallen i Djursholm, samt till Altorpsskogen. Det är tillåtet att cykla i ridspåren. I motionsspåren är cykling däremot förbjudet, med undantag ett spår i Altorpsskogen.
 • Vallentuna: Kommunen har inget sammanhängande nät av ridvägar. Cykling är tillåten enligt allemansrätten på de informella ridvägar som finns, i motionsspår och på vandringsleder.
 • Vaxholm: 7 mil separata ridstigar finns i naturreservatet på Bogesundslandet. Där är cykling förbjuden, liksom i samtliga motionsspår enligt kommunens ordningsstadgar då de räknas som offentlig plats.
 • Österåker: Ett arbete med att få till ett 1-1,5 mil långt ridvägsnät pågår. Kommunen sluter avtal med en rad markägare om att förlänga den 3 kilometer långa kommunala ridvägen från Skånsta Ryttarcenter norrut. Enligt allemansrätten är cykling tillåten på såväl ridstigar som i motionsspår.