ANNONS

Cyklist blev påkörd av en bil

Ants Neo med cykeln som kvaddades i krocken med en bil i Djursholm för två veckor sedan.
Ants Neo med cykeln som kvaddades i krocken med en bil i Djursholm för två veckor sedan.
Ants Neo hade änglavakt när han blev påkörd av en bil i Djursholm. Nu visar färsk statistik att cyklisterna i Danderyd lever farligt.

– Hur många liv har jag? Den frågan ställer jag mig, säger Ants.
ANNONS

Han har tidigare varit ute i media och svingat mot både bilister och politiker. Den frispråkige Ants Neo, cyklist, trebarnspappa och skateprofil, gör ingen hemlighet av att han gillar att provocera, men han säger att han gör det för att förändra något som inte fungerar.

– Jag förlåter han som körde in i mig, men han ska veta att det gjorde jävligt ont och att jag är satt ur spel under en månad, kanske mer. Vad hade hänt om något av mina barn var med? Jag vill uppmana alla som kör bil att ha koll på sin omgivning. Bilen är ett potentiellt dödsvapen, säger Ants.

Det var för två veckor sen som Ants Neo cyklade från sitt arbetsuppdrag i Djursholm, en lyxrenovering av en källare. Olyckan skedde vid korsningen Ösbyvägen–Rindavägen, precis vid Djursholms Ösby station. Ants trampade längs med Ösbyvägen samtidigt som en bilist i motsatt körfält, enligt Ants Neo, stannat för att göra en vänstersväng in på Rindavägen, med väjningsplikt.

– Jag såg att bilen hade stannat och marginalen var god för mig att trampa förbi, men plötsligt har bilen påbörjat sin vänstersväng och kollisionen är oundviklig. Jag hinner tänka att jag har två val. Lägg dig ner eller försök komma över den. Jag såg mig själv som Mel Gibson, men jag lyckades inte ta mig över den höga fronten. Det blev en jäkla smäll och jag tuppar av. När jag vaknar upp har jag blodsmak i munnen och en massa händer framför mig, säger Ants.

Statistik från Transportstyrelsen som Mitt i Danderyd tagit del av visar att cyklister i Danderyd lever farligt. Under fjolåret var en cykel inblandad i nära hälften, 44 procent, av alla trafikolyckor där någon rapporterats skadad. I hela riket var siffran 25 procent.

Faktum är att sedan Transportstyrelsen 2011 började föra statistik över antalet olyckor i Danderyd med cykel inblandat har siffrorna konstant ökat. Förra året inträffade 54 olyckor i kommunen, att jämföra med 2011 då antalet var 29.

Om trenden fortsätter uppåt även i år är ännu oklart. Fram till den 30 september hade 29 olyckor inträffat i Danderyd.

När Mitt i Danderyd träffar Ants Neo i hemmet vid Gärdet har det gått en vecka sedan smällen och han har stora problem att röra sig utan smärtor. Huvudet dunkar och bara att sätta sig ner i en stol är en utmaning. Men han hade trots allt änglavakt den här gången.

– Det hade kunnat gå mycket värre. Jag har åkt skateboard hela livet och vet hur jag ska ta hårda smällar, men denna smäll var bland det absolut hårdaste jag varit med om. Familjen har varit väldigt oroliga. Min äldsta dotter hade så ont i magen att vi fick hämta henne från skolan, säger han.

ANNONS

Trots den tuffa kraschen känner Ants Neo ingen rädsla för att hoppa upp på cykelsadeln igen.

– Nej, jag hoppas kunna cykla igen så snart det bara går, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.