Cyklister i hög fart direkt utanför port

Nu går 150 hyresgäster ut i protest mot cykelbanan utanför husportarna i Axelsberg.

– Jag hade tur som klarade mig, säger Mona Forsmark, som blev påkörd av en cyklist i våras.

Det handlar om den enkelriktade cykelbanan som går förbi Familjebostäders hus vid Hägerstensvägen mellan Axelsberg och Örnsberg.

Där går de boende i stort sett rakt ut i cykelbanan när de kliver ut genom porten. Cykelbanan ligger i en backe och farten blir hög.

– Man ser hur föräldrar drar undan barnvagnen i panik när de kliver ut ur porten. Folk är livrädda, säger hyresgästen Robert Kalmér, som samlat ihop 150 namnunderskrifter i en skrivelse till trafikkontoret.

Mona Forsmark, som bor i ett av husen, blev i våras påkörd av en cyklist som kom nerför backen.

Hon tuppade av, men klarade sig med sprickor i revbenen.

– Det kunde ha gått riktigt illa, säger hon

Hyresgästerna vill att den enkelriktade cykelbanan flyttas ner på gatan eller läggs på andra sidan vid tunnelbanespåren – där den andra cykelbanan finns.

Boende har även föreslagit att cykelbanorna byter riktning, så att cyklisterna som ska in mot stan cyklar på tunnelbanesidan och tvärtom. Det skulle få ner hastigheten förbi husen.

Men det är inte aktuellt, enligt Lotten Backström på trafikkontoret, som svarar på frågor via mejl.

”Då fortsättningen på Hägerstensvägen, i riktning österut, är enkelriktad skulle detta innebära att cyklisterna måste korsa körbanan för att byta sida på denna sträcka, vilket skulle skapa konflikter med motorfordonstrafiken som inte finns i dag. Cyklisterna skulle även behöva korsa körbanan ytterligare en gång vid cirkulationsplatsen vid Personnevägen/Hägerstensvägen för att komma ut rätt i cirkulationen.

Trots farorna har trafikkontoret inte vidtagit andra åtgärder än att måla vita tvärgående och upphöjda markeringar. Markeringarna har dock fått motsatt effekt, enligt boende, som menar att cyklisterna åker närmare portarna för att undvika dem.

”Det är tråkigt att målningen ej gett önskad effekt. Kontoret måste själva studera effekten av målningen och se om det finns någon ytterligare/annan åtgärd som kan utföras på platsen”, skriver Lotten Backström.